ZF Agrobusiness

ZF Agropower. Formula pentru profitabilitate. Claudiu Jurubiţă, un tânăr care cultivă 2.000 ha cu cereale în Argeş, vizează extinderea capacităţii de depozitare de la 60% din producţie la 100%

21.11.2023, 00:06 Autor: Florentina Niţu

„Depozitarea este esenţială şi asigură o ritmicitate pe parcursul unui an ca să poţi vinde în momentele-cheie, astfel încât să fii profitabil.“

Claudiu Jurubiţă, un tânăr fermier care s-a implicat acum aproape un deceniu în ferma familiei din judeţul Argeş, unde cultivă cereale pe o suprafaţă de 2.000 de hectare, îşi propune o expansiune strategică: extinderea capacităţii de depozitare a producţiei de la 60% la 100%, astfel încât să vândă în momente cheie şi să fie profitabil.

„Aş vrea să măresc capacitatea de depozitare, acest lucru ar fi în prim -plan. (...) Acum pot depozita în jur de 60% din producţie şi aş vrea să pot să o depozitez pe toată la un moment dat dacă este nevoie. Sunt şi soluţii rapide pentru acest lucru, cum e tehnologia silobag, de exemplu, care poate fi gata în câteva săptămâni, dar eu prefer să investesc în magazii şi silozuri“, a spus Claudiu Jurubiţă, administrator al Magistral Agro Proiect, prezent în cadrul emisiunii ZF Agropower, un proiect susţinut de Banca Transilvania.

El are o fermă de cereale în judeţul Argeş, care e o zonă agricolă puternică şi, de altfel, patria prunelor. În ultimii doi ani, preţurile cerealelor au fluctuat considerabil pe piaţa bursieră, ajungând acum la cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani. Din acest motiv, fermierii au decis să stocheze recolta pentru a aştepta momente mai favorabile pentru vânzare.

Cu toate acestea, multora le lipsesc spaţiile de depozitare şi vând cerealele direct de pe câmp, iar acest lucru reprezenta o slăbiciune.

„Nu ştii dacă preţurile cerealelor cresc sau scad şi atunci când ai spaţii de depozitare eşti profitabil. Depozitarea este esenţială şi asigură o ritmicitate pe parcursul unui an ca să poţi vinde în momentele cheie, astfel încât să fii profitabil. Nu trebuie să aştepţi nici preţuri foarte mari, dar nici să să rămâi cu marfă de la un an la altul. Trebuie foarte bine pus în balanţă totul“, a completat Claudiu Jurubiţă.

Totodată, el nu urmăreşte doar să-şi extindă facilităţile de depozitare, ci şi să investească în eficienţa energetică.

„Îmi doresc să folosesc energie regenerabilă, dar aici mai este destul de studiat“, a precizat el.

Tânărul fermier consideră că este esenţial ca fermierii să gestioneze cu atenţie costurile în agricultură, mai ales că în anul acesta agricol cheltuielile cu înfiinţarea culturilor au fost mari şi o parte din ţară a fost afectată de secetă. Există multe variabile, cum ar fi vremea, pe care nu le pot controla, dar pot ajusta costurile şi pot utiliza inputurile mai eficient prin tehnologie, susţine Jurubiţă.

Businessul Magistral Agro Proiect se autosusţine, dar apelează şi la finanţări, de cele mai multe ori bancare, cât şi la fonduri europene.

„Nici noi nu am scăpat de de efectele vremii. Am avut şi ani buni şi ani mai puţini buni, dar practic managementul pe care putem să-l facem la noi în fermă e important. În zona noastră nefiind posibilitatea de irigaţii, din păcate, nu putem să udăm culturile, dar putem să ne facem asigurări agricole şi putem să ne contractăm marfa din timp şi la un preţ mai bun, iar în funcţie de prognozele vremii pe o perioadă medie putem să alegem un plan de culturi adecvat, care rezistă mai bine la secetă sau care sunt mai productive în ani care se anunţă a fi mai mai ploioşi“, a mai spus el.

Anul acesta, Jurubiţă a afirmat că a avut producţii bune producţii medii. Pentru culturile de toamnă - grâu şi rapiţă - a fost un an foarte bun, dar pentru cele de primăvară, precum porumbul şi floarea-soarelui, condiţiile nu au fost la fel de bune.

„Grâul este principala cultură de la noi din fermă şi rapiţa e pe locul al doilea. Anul trecut au mers foarte bine, dar, din păcate anul acesta nu mai avem aceleaşi condiţii. Toamna este foarte secetoasă şi 80-90% din rapiţa însămânţată am întors-o şi semănăm ori grâu ori culturi de primăvară când va veni momentul. Este o toamnă cu provocări şi, cum spunem noi, în agricultură nu te plictiseşti, pentru că nici un an nu seamănă cu altul“, a precizat el.

În acest context, cel mai cel mai bun lucru pe care poate să-l facă un manager de fermă este să şi capitalizeze compania, să reinvestească profitul, să fieatent la costuri şi să se uite la managementul riscului, astfel încât să rămână profitabil, a mai spus fermierul din Argeş.

Magistral Agro Proiect a avut o cifră de afaceri de 5,5 milioane de lei în 2022, în creştere cu 47% faţă de anul anterior, şi a avut un profit de 2,8 milioane de lei, cu 17% mai mare decât cei din 2021, arată datele de la Ministerul de Finanţe.

O campanie Ziarul Financiar susținută de
Banca Transilvania și Penny