ZF Agrobusiness

ZF Agropower. Doi antreprenori se pregătesc să deschidă o fermă de vite Angus. „Ne-au contactat deja restaurante din Bucureşti, dar şi un lanţ hotelier din Arabia Saudită“

20.09.2022, 00:06 Autor: Mădălina Dediu Panaete

Ferma Angustos se va deschide în primăvăra următoare după o investiţie de 2,2 milioane de euro plus TVA, 90% din bani reprezentând fonduri de la Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR).

Gianny Berinde, unul dintre asociaţii Greenwood Energy, care deţine ferma de vaci Angustos din Sanislau (judeţul Satu Mare), un proiect aflat în derulare, spune că a observat că marile lanţuri de restaurante şi hoteluri se uită să cumpere carnea de la acelaşi brand pentru a urmări trasabilitatea produsului.

„Ne-au contactat foarte multe lanţuri de restaurante din Bucureşti şi un lanţ hotelier din Arabia Saudită (...). Toată lumea vrea o carne „branduită“ ca să poată urmări produsul. Toţi vor ca o anumită piesă de carne să aibă aceeaşi formă, greutate şi dimensiune şi asta nu se poate obţine dacă se lucrează cu mai multe ferme“, a spus antreprenorul la emisiunea ZF Agropower, un proiect susţinut de Banca Transilvania. El adaugă faptul că ferma este de mărime mică spre medie, însă nu ştie dacă are deocamdată capacitatea necesară de a exporta sau de a livra de exemplu în supermarketuri. Astfel, Gianny Berinde spune că vor face lucrurile pas cu pas şi în funcţie de capacitate şi de oportunităţi îşi vor creşte aria de livrare.

Gianny Berinde şi Marius Martocsan investesc prin compania Greenwood Energy peste 2,2 milioane de euro plus TVA în ferma de vite de rasă Angus Aberdeen, peste 90% din valoarea proiectului fără TVA reprezentând fonduri europene. Proiectul va fi finalizat anul viitor, însă ideea a apărut în urmă cu şapte ani.

„Un prieten din Alba deţinea 30 de capete în urmă cu şapte ani. Atunci am luat contact pentru prima dată cu acest domeniu. Apoi în Statele Unite am văzut că există un potenţial mare pentru fermele cu vaci din această rasă, fiind de nişă, iar carnea nu este neapărat ieftină“, spune Gianny Berinde, de profesie economist.

„Însă, vacile din această rasă sunt uşor de crescut, iar după rasa Wagyy are gradul ce marmorare a cărnii cea mai mare.“ El povesteşte că atunci a început să studieze foarte bine piaţa având în vedere că nu avea experienţă în agricultură.

El împreună cu asociatul lui au depus proiectul la AFIR în urmă cu patru ani, valoarea proiectului ridicându-se la circa 2,2 milioane de euro plus TVA, cofinanţarea fiind de 10%. În urmă cu trei ani a fost semnat contractul de finanţare, dar pandemia a mai încetinit procesul de dezvoltare al fermei.

„Suntem aproape de finalizare a proiectului. Acesta are două componente, o parte de creştere a animalelor şi o parte de procesare, inclusiv un magazin la fermă pentru a închide lanţul alimentar“

Proiectul include o fermă mică de maternitate de circa 650 mp, o fermă pentru creşterea efectivelor mari de aproximativ 3.000 mp, un abator, un punct administrativ şi platformă de gunoi şi platformă pentru un siloz.

„Practic, construcţiile sunt finalizate într-un procent de peste 70%. Acum lucrăm la ferma mare. Vrem să fie gata abatorul ca anul viitor când va fi inaugurarea să avem producţie şi în abator. Noi vom avea 200 de vaci care vor genera circa 200 de viţei anual, îi vom duce la 10-11 luni , tăuraşii vor ajunge undeva la 500 kg, iar femelele undeva la 300-400 kg. Toate vin din Irlanda, rasa este Angus Aberdeen“, a mai spus antreprenorul. El adaugă că în primă fază, abatorul va tranşa până la carcasă şi semicarcasă , ulterior încearcă să scoată piese mai scumpe pe plan local, şi apoi cu ajutorul colaboratorilor să ducem piese mai mici în magazine.

„Datorită faptului că am avut o promovare bună pe social media, avem potenţiali clienţi care ne-au sunat şi din alte ţări şi se cere foarte mult carne proaspătă. Iniţial, când am pornit proiectul credeam că se va cere carne maturată pentru consumatorul final. Însă se pare că este invers. Restaurantele preferă să cumpere semicarcasă şi să scoată ei piesele afară aşa cum îşi doresc şi să matureze în funcţie de cerere“.

Gianny Berinde afirmă că în cadrul proiectului a achiziţionat o maşină frigorifică pentru că peste 90% dintre potenţialii clienţi vin din zona Capitalei şi atunci în fiecare săptămână va exista o cursă directă către Bucureşti.

Ultimele date de la Institutul Naţional de Statistică (INS) arată că în România consumul de vită este de circa 300 de grame lunar (exclusiv semipreparatele), de cinci ori mai puţin decât consumul de carne de pasăre şi vită. Per total, consumul de carne de vită şi semipreparate din carne de vită, ajunge la 450 de grame lunar, conform calculelor ZF.

Ferma Angustos se va deschide în primăvăra următoare după o investiţie de 2,2 milioane de euro plus TVA, 90% din bani reprezentând fonduri de la Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR).

O campanie Ziarul Financiar susținută de
Banca Transilvania și Penny