ZF Agrobusiness

ZF Agropower. Cum a reuşit un mic producător de struguri de masă din Huşi să intre în marile reţele de magazine: „Toată plantaţia este făcută 100% cu fonduri proprii şi nu ne-a fost uşor“

10.01.2024, 00:05 Autor: Mădălina Dediu Panaete

♦ Investiţia pentru un hectar de viţă-de-vie cu struguri de masă se ridică la peste 30.000 de euro, plantaţia intrând pe rod după circa patru ani, iar investiţia poate fi recuperată după alţi patru ani.

Petru Pascal, proprie­tarul Dorexrom, producător de struguri de masă din Huşi, judeţul Vaslui, a sesizat în urmă cu zece ani un segment de piaţă nu foarte bine dezvoltat şi a decis să înfiinţeze o plantaţie de viţă-de-vie pentru struguri de masă, iar astăzi livrează în reţele precum Carrefour şi Lidl.

„De la început ne-am consultat cu specialişti să vedem cam ce soiuri se pretează pentru zona noastră şi am luat în calcul ca soiurile să aibă o perioadă de coacere progresivă. Aşa că avem soiuri cu o perioadă de coacere de la 1-10 august până pe 10-20 octombrie.“

„Avem cinci-şase soiuri de struguri precum Victoria, Black Magic, Italia, Moldova, Cardinal, soiuri care se pretează atât la clima din zonă, dar care să aibă perioada de coacere cât mai îndelungată“, a povestit Petru Pascal în cadrul emisiunii ZF Agropower, un proiect susţinut de Banca Transilvania.

El a explicat faptul că perioada de coacere mai îndelungată este importantă pentru că în aşa fel poate livra struguri proaspeţi pe o perioadă lungă de timp. De asemenea, Petru Pascal spune că logistica este foarte importantă, iar după patru ani, când plantaţia a intrat pe rod, compania avea deja depoztele pregătite şi astfel au reuşit să prezinte şi retailerilor strugurii şi să înceapă să livreze.

„Chiar din primul an de producţie am reuşit să desfacem produsele prin retailerii din din România. Din primul an de recoltare până în prezent lucrăm cu doi mari retaileri, Carrefour România şi Lidl. Noi le asigurăm desfacere pe toate platformele din ţară, deci zilnic sau la 2 zile reuşim să le asigurăm desfacerea la toate comenzile solicitate, adică avem posibilitatea să le ducem cantităţi mai mari sau mai mici, în funcţie de cerinţele clienţilor din magazinele pe care le au“, a precizat antreprenorul. În 2014, Dorexrom a înfiinţat o plantaţie de 24 de hectare cu struguri de masă,  iar în 2022 a mai luat în arendă şase hectare de la un producător. În prezent, compania deţine 30 de hectare de struguri de masă, cu o medie de 15-17 de tone de struguri produşi pe hectar.

„Pentru plantaţiile de viţă-de-vie cu struguri pentru vin au fost foarte multe programe şi proiecte de dezvoltare, dar la strugurii de masă nu au existat astfel de programe, cel puţin din perioada când am început noi plantaţia. Toată plantaţia este făcută 100% cu fonduri cu fonduri proprii. Nu ne-a fost uşor, ne-a fost foarte greu, dar nu au existat fonduri sau programe pentru dezvoltarea strugurilor de masă“. El adaugă că, din datele pe care le are, la nivelul judeţului Vaslui doar 5% din suprafaţa cu viţă-de-vie este cu struguri de masă. În plus, cererea pentru astfel de struguri este foarte mare, dar nu avem suficientă producţie internă nu poate acoperi cererea şi atunci se importăm din alte ţări, inclusiv din Republica Moldova, ţară despre care Petru Pascal spune că are o infrastructură de depozitare foarte bună. Chiar şi Dorexrom importă struguri din Republica Moldova după ce termină de livrat producţia proprie.

„În funcţie de cerinţa din piaţă importăm 50-100 de de tone, le băgăm la noi în depozit şi le livrăm în România“, a precizat antreprenorul.

Pe de altă parte, Petru Pascal spune că înfiinţarea unei culturi cu viţă-de-vie cu struguri de masă presupune o investiţie foarte mare, iar faptul că nu există subvenii mulţi producători ocolesc domeniul.

„În 2014, atunci când am început noi, investiţia a ajuns la 20.000-25.000 euro pe hectar, acum cu creşterea preţurilor la materiale, manoperă şi tot ce implică, preţul depăşeşte 30.000 euro pe hectar. Nu foarte mulţi îşi permit să înfiinţeze o plantaţie cu fonduri proprii, este foarte costisitoare“, a mai spus antreprenorul, care adăugă că după înfiinţarea culturii este nevoie de patru ani ca aceasta să intre pe rod şi trebuie să aştepţi încă aproximativ patru ani ca să-ţi recuperezi investiţia. Dorexrom mai produce şi cireşe şi prune, însă strugurii de masă reprezintă cea mai importantă producţie.

Ca planuri de viitor, Petru Pascal vrea să mărească suprafaţa cultivată, dar şi să nvestească într-un sistem de irigaţii şi să mărească suprafaţa de depozitare. „Deocamdată avem capacitate de depozitare de 450 de tone şi vrem să mai construim o cameră de frig de 100 de tone, să ne permitem să depozităm 550t în depozitul nostru“.

 

 

O campanie Ziarul Financiar susținută de
Banca Transilvania și Penny