ZF Agrobusiness

ZF Agropower. Cosmin Măglaş, Atragem Finanţare: Următorii cinci ani reprezintă ultimul tren ca firmele româneşti să ia fonduri europene şi să creeze valoarea adăugată

13.12.2023, 00:05 Autor: Mădălina Dediu Panaete

Cosmin Măglaş, CEO şi fondator al com­paniei de consultanţă Atragem Finanţare, consideră că este un moment bun pentru fermieri şi producători să acceseze fonduri europene pentru a-şi dezvolta capacităţi de producţie, mai ales că România importă an de an tot mai multe alimente.

„Eu cred că în acest moment sau în ur­mătorii 5 ani este ultimul tren pentru firmele româneşti să beneficieze de fonduri euro­pene şi să realizeze investiţii care să le aducă o valoare adăugată mai mare produselor. În acest moment noi clar suntem exportator net de materie primă şi suntem importator de produs finit, ceea ce reprezintă o o problemă imensă a economiei noastre“, a spus antre­prenorul în cadrul emisiunii ZF Agropower, un proiect susţinut de Banca Transilvania şi Penny. El adaugă că România importă in­clusiv aluat pentru pizza din Polonia, iar în ceea ce priveşte patiseria importurile sunt foarte mari. „Fermierii trebuie să se unească în cooperative şi să facă investiţii. Eu cred că peste cinci ani va fi târziu. Vor veni alte com­panii din Uniunea Europeană şi vor cuprin­de atât de multe arii încât nu îi vom mai putea prinde din urmă. Trebuie să ne creăm sistem agroalimentar şi mi-aş dori ca la nivelul ministerelor să existe această vi­ziune. Or aici este problema, viziunea. Poveşti există, însă voinţa şi imple­men­tarea sunt zero“, a adăugat antrepre­norul. Cel mai important program în delurare pentru industria alimentară este INVESTALIM, care are un buget total de 600 de milioane de euro pe patru ani, respectiv 148 de milioane de euro pe an. Prin acest program se vor acorda ajutoare de stat regionale pentru susţinerea investiţiilor în achiziţionarea de active pentru înfiinţarea de unităţi noi, extinderea capaci­tăţii unei unităţi existente, diversificarea producţiei prin fabricarea unor produse noi. Ajutorul pentru întreprinderile mari, dar şi mici şi mijlocii nu poate depăşi 70% din costurile eligibile ale proiectului de investiţie. Cosmin Măclaş spune că un „concurent“ real al INVESTALIM este DR 22 - Investiţii în condiţionarea, depozitarea şi procesarea produselor agricole şi pomicole.  

„Iată că noi avem o măsură paralelă care poate să reprezinte o alternativă viabilă, mult mai aşezată din decât INVESTALIM pentru cei care sunt în industria de agribusiness. Dacă fermierii se hotărăsc să creeze poluri de dezvoltare, pot să o facă inclusiv prin acest DR 22, care are o alocare importantă, dar şi condiţii de depunere clare, chiar dacă discriminatorii, dar asta se întâmplă de multe ori“, a precizat el. El adaugă că în acest moment sunt în desfăşurare şi investiţii private cum este DR 30-Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, care pe componenta montană şi-a finalizat deja fondurile, nu se mai pot de pune proiecte. De asemenea, există şi DR 37 - Transfer de cunoştinţe, dar şi scheme de energie. În plus, sunt bani şi pentru sunt pentru modernizarea infrastructurii agricole şi rutiere.

„Eu cred că toare aceste fonduri se vor accesa, deşi cu mare greutate şi nu din prima sesiune, având în vedere cofinanţarea care ajunge la un procent destul de ridicat. Este destul de greu pentru un fermier mediu şi mic să suporte aceste sume, în special din cauza limitărilor care au avut loc în acest an pe fondul războiului din Ucraina, sprijinul lui pentru Ucraina, ş.a.m.d. Când avem 80% din fermele din România, mi-aş dori ca statul român să vină cu un instrument de sprijin conex, pentru că fondul care să garanteze împrumuturile din bancă există şi atunci trebuie să îi susţină pe aceşti fermieri să devină bancabili“, a mai spus Cosmin Măglaş în cadrul ZF Agropower. El crede că mulţi fermieri nu sunt bancabili şi nu ar putea să susţină în mod real proiectele cu fondurile europene.

 

O campanie Ziarul Financiar susținută de
Banca Transilvania și Penny