ZF Agrobusiness

ZF Agropower. Bogdan Rus, Păstrăvăria Rin – Romuli: De trei ani am început să producem preparate pe bază de peşte, avem şi un restaurant şi urmează să facem o pensiune

09.02.2022, 00:06 Autor: Florentina Niţu

Povestea businessului Păstrăvăria Rin – Romuli din judeţul Bistriţa-Năsăud a început în urmă cu un deceniu, de la un teren aflat în spatele casei familiei Rus, lângă râu, pe care soţii Rus au dezvoltat o mică păstră­vărie. Apoi, a urmat un restaurant, apoi un spaţiu de producţie a preparatelor pe bază de peşte, iar următoarea etapă în afacerea de familie este extinderea în domeniul turistic, prin construirea unei pensiuni.

„Păstrăvăria noastră se află în localitatea Romuli, iar tot acolo avem şi un restaurant şi urmează să facem o pensiune. În urmă cu trei ani am început să producem şi preparate pe bază de peşte, în special de păstrăv şi în noiembrie 2019 am deschis şi o mică băcănie în oraşul Cluj-Napoca“, a povestit Bogdan Rus, administrator al afacerii Păstrăvăria Rin – Romuli, pusă pe picioare de părinţii săi.

Totodată, în viitorul apropiat, antreprenorul spune că îşi doreşte să extindă producţia de păstrăv, pentru că cererea a crescut semnificativ, dar are nevoie de o finanţare destul de mare. „Ne gândim să accesăm fonduri europene prin POPAM (Programul Operaţional pentru Pescuit şi Afaceri Maritime – n.red.), dar aşteptăm să vedem cum o să fie proiectele în următorul exerciţiu financiar şi ce putem să accesăm“, a explicat el.

Pe termen mediu şi lung, Bogdan Rus susţine că se gândesc să investească şi într-o fermă de porci de mangaliţa, în depedenţă cu evoluţia celorlalte proiecte de investiţii.

De asemenea, o altă direcţie de business pe care o dezvoltă acum este cea a introducerii conceptului de piaţă Reko, ce se bazează pe contactul direct dintre producător şi consumator în oraşul Bistriţa, pe care l-a testat ca membru în cadrul grupului ROA din Cluj-Napoca.

„Într-un an de experienţă la ROA m-am îndrăgostit de modelul acesta de desfacere a produselor şi înainte de sărbători am discutat cu nişte mici producători din Bistriţa să îl aducem şi la noi şi cred că ar merge şi în Bistriţa, pentru că avem clienţi, fiind şi un oraş destul de măricel“, a precizat Bogdan Rus.

El a intrat în grupul de producători ROA în ianuarie 2021 şi spune a fost cea mai bună decizie, pentru că unii consumatori au mers chiar la Romuli pentru a vedea păstrăvăria şi a achiziţiona produse. „Niciodată nu am luat în calcul introducerea produselor noastre în supermarketuri, pentru că sunt perisabile, fiind fără conservanţi şi aditivi. Clienţii de acum apreciază foarte mult calitatea produselor şi faptul că sunt naturale.“

Luna aceasta, Bogdan Rus afirmă că se va ocupa de implementarea proiectului, după ce va stabili împreună cu Carmen Leşe, fondatoarea ROA Cluj, să stabilească un set de reguli pentru a fi viabil. „Avem foarte mulţi producători în zonă şi ar fi o soluţie să facem model, mai ales pentru cei mai micuţi, pentru că vânzarea pe bază de comandă într-un punct fix i-ar ajuta mult mai mult să nu fac atâta cheltuială cu transportul.“

El a mai spus că atunci când va face ROA Bistriţa se va uita la trei aspecte: calitatea produselor şi sinceritatea şi onestitatea producătorilor faţă de clienţi, căci, din punctul său de vedere, contează foarte mult.

„Aş sfătui producătorii să nu facă niciodată rabat de la calitate, deoarece contează foarte mult din perspectiva clientului şi să fie sinceri şi oneşti cu clienţii când îi întreabă despre produsul lor. De asemenea, să fie deschişi, să asculte părerea clienţilor, să o analizeze şi să investească în marketing“, a mai spus Bogdan Rus.

Compania Rin – Romuli, care deţine păstrăvăria cu acelaşi nume, a avut în 2020 o cifră de afaceri de 83.600 de lei, cu un profit de 16.600 de lei, arată datele de pe site-ul Ministerului de Finanţe. Tot în 2020, la nivel naţional erau 725 de companii care făceau acvacultură în ape dulci, ce au avut o cifră de afaceri totală de 333 de milioane de lei şi 2.000 de angajaţi, conform datelor de la Registrul Comerţului.

O campanie Ziarul Financiar susținută de
Banca Transilvania și Penny