ZF Agrobusiness

ZF Agropower. Aurelia Diaconu, Staţiunea de Cercetare Dăbuleni: Pepenele de Dăbuleni cu Indicaţie Geografică e o necesitate pentru viitor. Presupune muncă în echipă şi atragerea de fonduri

03.08.2023, 00:05 Autor: Florentina Niţu

♦ Pepenele de Dăbuleni cu „Indicaţie Geografică“ ar fi primul produs atestat astfel din România ♦ În prezent, un singur producător, Albu Toader P. F., are un certificat de „Produs Montan“ pentru pepenii galbeni pe care îi cultivă în satul Viişoara din judeţul Vrancea ♦ România se află pe locul 6 în Europa la producţia de pepeni verzi şi pe locul 5 la producţia de pepeni galbeni.

Dăbuleni, cel mai mare bazin din ţară în care se produc pepeni, întinşi pe terenuri agricole de circa 2.000 de hectare, adică 20% din suprafaţa totală cultivată la nivel naţional, vrea să dea o nouă identitate pepenilor. Mai precis, celebrul pepene de Dăbuleni ar putea deveni produs cu Indicaţie Geografică, fiind primul produs din această categorie atestat astfel din România.

„Pepenele de Dăbuleni cu Indicaţie Geografică este o necesitate pentru viitor. (...) Pepenii trebuie să beneficieze de o identitate, deci de brand. Mă gândeam dacă la noi pepenii au făcut celebră zona Dăbuleni sau oamenii din Dăbuleni au contribuit la celebritatea pepe­nilor, pentru că în toată ţara cei care au consumat pepeni de Dăbuleni au rămas cu amintirea gustului şi a aspectului acestora, aşa încât în ultimii ani s-a prefigurat acest brand: pepeni de Dăbuleni“, a spus Aurelia Diaconu, director al Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Cul­tura Plantelor pe Nisipuri Dăbuleni.  Această iniţiativă ambiţioasă a fost pornită de Staţiunea de Cercetare Dăbuleni şi pentru materializarea sa, Diaconu susţine că e nevoie de un co­lectiv extins, alcătuit din cercetători, autorităţi centrale, specialişti în do­menii, fermieri, primării şi profe­sori uni­versitari, care s-au reunit la jumă­ta­­tea lunii iulie a acestui an la Dăbuleni.

„La Staţiunea de Cercetare ne-am propus să definim tipul de pepene de Dăbuleni şi începând din acest an am înfiinţat nişte loturi experimentale. Nu este o treabă simplă, ci este o treabă complicată obţinerea atestatului de Indicaţie Geografică, deoarece trebuie să respectăm legislaţia europeană în vigoare. Am început să lucrăm împreună cu Ministerul Agriculturii, dar noi suntem doar un membru din echipa de lucru care trebuie să îndeplinească şi să dea identitate pepenilor de Dăbuleni. Noi am stabilit un areal în care să se cultivă acest pepenii, dar şi fermierii trebuie să intre în această schemă şi nu oricum“, a mai spus Aurelia Diaconu.

Ea consideră că e nevoie ca fermierii să se asocieze, iar oficialii statului să depună mai mult efort pentru implementarea proiectului. „Fermierii trebuie să fie membrii în cooperative sau să facă parte dintr-o asociaţie. Noi venim până la un punct cu sprijinul şi ei trebuie să continue.“

Staţiunii de Cercetare oferă genetică şi tehnologie pentru pepeni şi urmăreşte identificarea şi perfecţionarea verigilor tehnologice, asigurându-se că pepenii rezistă schimbărilor climatice şi sunt siguri din punct de vedere al calităţii, dar mai departe ţine de producători, a menţionat Aurelia Diaconu.

„Partea de valorificare trebuie să se desfăşoare şi ea după nişte reguli şi de aceea identitatea pepenilor de Dăbuleni presupune o muncă în echipă şi atragerea de fonduri. Cu toţii simţim schimbările climatice, care fac ca pepenii să se degradeze mai repede, iar asta înseamnă ca fermierii să cultive şi să valorifice către supermarketuri împreună, ceea ce presupune şi o investiţie foarte importantă, pe care nu o poţi face decât prin atragerea de fonduri prin Planul Naţional Strategic“, a subliniat Diaconu.

Clima din acest an a reprezentat o provocare pentru producători, întârziind ritmul de creştere al pepenilor. Cu toate acestea, producţia a fost în general acceptabilă, iar acesta este doar un pas în cadrul unui proces amplu, menit să asigure o creştere sustenabilă şi o valorificare eficientă a pepenilor cu Indicaţie Geografică.

În 2022, România a cultivat 9.500 de hectare cu pepeni, iar producţia a fost de circa 200.000 de tone, arată datele INS. La nivelul ţării, cei mai mulţi pepeni sunt produşi la Dăbuleni, urmat de bazinul Gheorghe Doja, unde sunt circa 1.000 de hectare cultivate cu pepeni. Astfel, cele două zone realizează circa 30% din producţia ţării.

De ce e importantă atestarea unui produs alimentar?

În România, sunt 4.086 de produse atestate, fie ca „Produs Tradiţional“, fie ca „Produs Montan“, fie ca „Indicaţie Geografică Protejată“, potrivit Catalogului Produselor şi Activităţilor Certificate (CPAC). Importanţa atestatului constă în faptul că recunoaşterea unui produs ca „Indicaţie Geografică Protejată“, de exemplu, le dă incredere consumatorilor şi pot distinge mai uşor produsul care are legătură cu locul respectiv (Dăbuleni, în acest caz), iar pe producătorii îi ajută să îşi promoveze mai bine produsele.

 

O campanie Ziarul Financiar susținută de
Banca Transilvania și Penny