ZF Agrobusiness

ZF Agropower. 2021 se repetă. Urmează un nou an agricol excepţional: grâul va depăşi 10 mil. tone, producţia de rapiţă va fi record, dar preţurile vor scădea în continuare

10.06.2023, 11:56 Autor: Florentina Niţu

„Vârful acela de preţuri din martie 2022 nu mai este posibil. Lumea trebuie să se obişnuiască cu reîntoarcerea la normalitate, căci s-a cam terminat cu acel Vest Sălbatic în care sunt generate câştiguri peste noapte“.

În câteva zile începe recoltarea culturilor de toamnă, iar producţia de grâu este estimată la 10,5 mi­lioane de tone, cea de rapiţă va depăşi 2 milioane de tone, nivel record pentru România, iar cea de orz va fi tot în jurul valorii de 2 milioane de tone, anul agricol semănând cu 2021, cel mai bun din istoria ţării.

„Pentru cultura de grâu, care a fost însămânţată în toamna lui 2022, avem o prognoză de recoltă în acest moment de circa 10,5 milioane de tone, o prognoză foarte frumoasă, dacă ne raportăm la sezonul precedent, când am avut numai 9 milioane de tone“, potrivit lui Cezar Gheorghe, analist expert şi consultant pentru comerţul cu cereale, AGRIColumn. El a fost prezent în cadrul emisiunii ZF Agropower, un proiect susţinut de Banca Transilvania şi Penny.

Cultura de orz este foarte frumoasă şi prognoza de recoltă, estimată iniţial în noiembrie la 1,8 milioane de tone, a ajuns în jurul valorii de 2 milioane de tone de orz. „Premisele de recoltă sunt foarte bune în acest moment, iar dacă vorbim de rapiţă, putem spune că este povestea de senzaţie a anului 2023. Toată lumea spunea în primăvară că România este galbenă, iar recolta noastră de rapiţă va depăşi cred 2 milioane de tone şi ne va conduce către cea mai bună recoltă de rapiţă pe care a avut o în România vreodată“, a completat Cezar Gheorghe.

Suprafaţa totală însămânţată în toamna anului 2022 cu cereale şi oleaginoase a fost de 3,32 milioane de hectare, din care grâul a ocupar 2,15 milioane de hectare, rapiţă – 588.000 de hectare şi orzul 349.000 de hectare, conform datelor oferite anterior de Ministerul Agriculturii la solicitarea ZF.

Pe lângă culturile de toamnă, care vor aduce producţii bune, Cezar Gheorghe a afirmat că şi culturile de primăvară, de porumb şi floarea-soarelui sunt promiţătoare. „Vedem o recoltă foarte frumoasă pentru seminţele de floarea-soarelui undeva între 2,8 şi 3,1 milioane de tone, după ce suprafaţa cultivată s-a mărit în dauna porumbului cu circa 100.000 de hectare. (...) La porumb, prognoza indică o valoare de 13-14 milioane de tone şi toate speranţele sunt puse într-o lună iunie mai răcoroasă, normală“, a precizat analistul.

Anul 2022 a fost unul dificil pentru România, dar şi pentru Europa, deoarece valurile de căldură au „topit“ recoltele, care s-au uscat pe câmpuri. Astfel, în 2022, România a obţinut o producţie totală de cereale boabe pentru consum şi sămânţă de 19,1 milioane de tone, din care porumbul a reprezentat 7,5 milioane de tone – la jumătate faţă de nivelul din 2021 – şi grâul a fost 9,17 milioane de tone, în credere cu peste 20% faţă de anul anterior.

De asemenea, producţia de floarea-soarelui obţinută a fost de 2,6 milioane de tone, faţă de peste 3 milioane de tone în 2021. Producţia de rapiţă, numită „regina agriculturii“ în ultimul an datorită creşterii semnificative a preţului, a fost de 1,12 milioane de tone în acest, cu 22% mai mică decât în anul 2021.

„Una peste alta, trebuie spunem că România este iarăşi ridicată la gradul de excepţional în ceea ce priveşte statusul culturilor din ţara noastră de către AMIS prin sistemul GEO Global Agricultural Monitoring (GEOGLAM). Acest lucru s-a mai repetat în 2021 şi nu poate face decât să ne bucure“, a spus Cezar Gheorghe. În 2021, România a avut o recoltă istorică, de circa 34 de milioane de tone de cereale şi seminţe oleaginoase.

 

Producţii mari, preţuri mici

Ieri, pe bursa paneuropeană EuroNext de la Paris, rapiţa, cu vânzare în luna august, avea în jurul orei 16:00 valoarea de 412 euro/tonă, mai mică cu 28% faţă de acum şase luni şi cu 36% mai mică decât acum un an. Grâul, era 226 euro/tonă, cu 20% mai puţin decât acum şase luni şi cu 30% mai puţin decât acum un an. În portul Constanţa, acolo unde ajung mărfurile româneşti, preţurile sunt corelate cu cele de pe bursă, având un minus de 20-30 euro/tonă.

„Ne apropiem frumos de un sfârşit al unui superciclu al mărfurilor cerealiere. Gândiţi-vă doar că preţul gazului a scăzut extraordinar de mult în comparaţie cu septembrie 2022, preţul combustibilului, la fel, a scăzut foarte mult faţă de septembrie 2022, iar Uniunea Europeană a început să fie mult mai puţin dependentă de gazul rusesc care era folosit şi el la rândul lui pentru producerea de electricitate şi lucrurile astea intră în costul de producţie. Apoi, dacă îngrăşămintele se ieftinesc, mărfurile se ieftinesc şi nu vedem un motiv implicit de a merge pe un teren de creştere al preţurilor materiilor prime, cum sunt cerealele“, a spus Cezar Gheorghe.

Acesta a adăugat că lumea este setată pe acest trend de scădere şi nu trebuie să nu uităm sezoanele din trecut în care grâul se vindea în portul Constanţa cu 150-160 sau chiar 170 de euro/tonă, iar porumbul se gândea cu 145-150 euro/tonă, în timp ce costul cu înfiinţarea şi întreţinerea culturilor era mic, dar era lor a apus. El crede că grâul va coborî în acest sezon, în campanie, în jurul valorii de 180 euro/tonă.

„Vârful acela din martie 2022, când floarea-soarelui a fost 1.150 de dolari/tonă nu mai este posibil. Astăzi, indicaţia primară este de 370-375 de dolari/tonă pentru marfa livrată în Constanţa şi undeva la 350-355 de dolari/tonă pe tură pentru marfa livrată la unităţile de procesare“, a spus Gheorghe.

„Lumea trebuie să se obişnuiască cu o reîntoarcea la normalitate, căci s-a cam terminat cu acel Vest Sălbatic în care sunt generate câştiguri peste noapte şi fermieri trebuie să schimbe modalitatea de a gândi businessul“, a mai spus el.

 

Recolta de vară pentru culturile de toamnă


3,32 mil. ha – suprafaţa însămânţată cu cereale în toamna lui 2022.

2,15 mil. ha – suprafaţa însămânţată cu grâu în toamna lui 2022.

588.000 ha – suprafaţa însămânţată cu rapiţă în toamna lui 2022.

349.000 ha – suprafaţa însămânţată cu orz în toamna lui 2022.

10,5 mil. tone – producţia de grâu estimată pentru 2023.

2 mil. tone – producţia de grâu estimată pentru 2023.

 

 


 

 

O campanie Ziarul Financiar susținută de
Banca Transilvania și Penny