ZF 24

ZF/BT Health. Dr. Mihaela Dobrovăt, proprietar clinica "Equilibrium" Iaşi: Spitalele de psihiatrie au fost închise în Vest, la recomandarea OMS, afectiunile fiind tratate în centre de zi. La noi încă există Spitalul Socola

ZF/BT Health. Dr. Mihaela Dobrovăt, proprietar clinica...

Autor: Roxana Rosu

14.11.2023, 16:01 85

Spitalele de psihiatrie au fost închise în tările din Vest, la recomandarea OMS, afectiunile fiind tratate în centre de zi, integrative, spune Dr. Mihaela Dobrovăt, proprietar clinica "Equilibrium" Iaşi.

” Aceste afectiuni se tratează acum la nivel local, în centre de zi, prin integrarea pacientului în zona de muncă. În Italia, de exemplu, a fost  transformat tot sistemul, iar pacientii psihiatrici sunt tratati în regiunea în care trăiesc. Noi avem încă Spitalul Socola la Iaşi, dar au apărut şi centre mai mici. În rest nu s-a schimbat nimic, desi avem legislatia necesară”, a precizat medical în cadrul conferintei ZF/BT Health. Sănătatea în prim-plan“ organizată de Ziarul Financiar şi Banca Transilvania la Iaşi.

”Psihiatria este o zonă delicată. Diagnosticul duce de multe ori la pierderea jobului pentru pacient. Asta este o nouă povară pentru el”.

Comparativ cu tările din Vest, sistemul de tratament pentru afectiunile psihiatrice din România este învechit, chiar dacă legislatia in domeniu s-a scchimbat în ultimii ani.

”Desi avem legislatia necesară, la implementare am rămas la fel. Deşi recomandările OMS este să desfiintăm spitalele de psihiatrie”.

În opinia medicului, una dintre marile probleme ale societătii actuale este lipsa de comunicare, în condtiile  în care cele mai recente studii spun că suportul social şi comunicarea sunt de bază pentru calitatea vietii.

Clinica Equilibrium din Iaşi are peste 35 de medici şi peste 20 de specialităti, inclusiv cardiologie, chirurgie, dermatologie, ecografie, medicină internă, neurologie, ORL, pediatrie, psihiatrie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO