ZF 24

ZF/BT Health. Dr. Claudia Teodorescu, Fondator Donna Medical Center: Sistemul de sănătate are nevoie de asigurări medicale reale, astfel încât pacienţii să aibă posibilitatea să aleagă unde se tratează

ZF/BT Health. Dr. Claudia Teodorescu, Fondator Donna...

Autor: Roxana Rosu

11.10.2023, 14:35 97

Sistemul de sănătate are nevoie de apariţia unor asigurări medicale reale, nu abonamente sau variantele existente acum, astfel încât pacienţii să aibă posibilitatea să aleagă unde se tratează, a declarat Dr. Claudia Teodorescu, Fondator Donna Medical Center în cadrul conferinţei „ZF/ BT Health. Sănăta­tea în prim-plan“ organizată de Ziarul Finan­ciar şi Banca Transilvania la Bucureşti.

Este a doua ediţie a acestei con­ferinţe în care medici, antreprenori, repre­zen­tanţi ai autorităţilor şi bancheri se întâl­nesc pentru a dezbate cele mai importante subiecte din sănătate.

Claudia Teodorescu este Doctor în Ştiinţe Medicale, Medic Primar Radiologie şi Imagistică Medicală, cu peste 15 ani de experienţă şi supraspecializare în Imagistica Sânului şi Sănătatea Femeii şi aproximativ 100.000 de examene mamare (ecografii şi mamografii) efectuate.

”Eu, de exemplu, plătesc asigurarea la stat, dar probabil că dacă aş avea nevoie m-aş duce spre sectorul privat. Ar fi important să apară adevăratele asigurări de sănătate private. Astfel, o parte din suma plătită de mine s-ar duce la stat, iar o parte la privat. Acum sistemul de stat se loveşte de probleme şi pentru că din banii primiţi de la contribuabili toată lumea are acces la orice fel de serviciu, nelimitat. Ceea ce este greu pentru stat să suporte financiar”, a explicat Claudia Teodorescu.

O altă soluţie propusă de medic este ca cel puţin o parte din costul tratamentelor pentru afecţiuni ce ar putea fi prevenite să fie acoperită de pacient. O strategie de acest tip ar stimula programele de prevenţie şi ar creşte numărul românilor care merg regulat la control.

”În prima fază, ar trebui să existe programe de prevenţie, gratuite, iar dacă nu faci verificările uzuaÎe, la timp, să existe faza de coerciţie”.

În discuţia privat vs stat, Claudia Teodorescu subliniază că aproape toţi medicii care activează acum în clinici şi spitale s-au format în sistemul de stat, chiar dacă ei lucrează în prezent în mediul privat. În principiu, problema sistemului public de sănătate nu este calitatea angajaţilor, ci organizarea lui.

”Problema este de abordare, organizare. Nu calitatea medicilor. Nimeni nu vrea să aştepte 8 ore până ajunge la consultaţie sau internare. Şi nu e vina medicului”.

În altă ordine de idei, toţi medicii prezenţi la conferinţă au atras atenţia că o problemă reală a spitalelor de stat este aglomerarea camerelor de gardă, unde ajung să fie tratate nu doar urgenţe reale.

”La Camera de gardă este deschis non-stop, dar nu înseamnă că e bine să mergem acolo mereu, pentru orice problemă. Medicii de acolo trebuie să aibă timp să se ocupe de urgenţe reale”.

În acest context, o soluţie pentru reducerea aglomerării ar putea fi creşterea responsabilităţilor medicului de familie, care trebuie să facă un screening al familiei şi să fie la curent cu problemele medicale care pot să apară. În plus, medicii de familie pot prelua tratarea mai multor afecţiuni, care nu trebuie să fie rezolvate la Camera de Gardă.

Firma Donna Med Plus a raportat o cifră de afaceri de 21,8 milioane lei în 2022 şi un profit net de 2,47 milioane lei, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe. Printre serviciile oferite de cele două clinici din Bucureşti se numără Alergologie/Imunologie, Cardiologie, Endocrinologie, Medicina Internă, Chirurgie, Oncologie, Dermatologie, Diabet şi Boli de Nutriţie. Imagistica sânului/imagistica mare (RMN,CT)  reprezintă 80% din business-ul Donna.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO