ZF 24

ZF/BT Health. Dr. Cătălin Gabriel Apostolescu, Manager Institutul Matei Balş: Lucrurile se mişcă foarte greu în sistemul public de sănătate, este multă birocraţie, iar ca director de spital eşti legat de mâini de foarte multe regulamente

ZF/BT Health. Dr. Cătălin Gabriel Apostolescu, Manager...

Autor: Roxana Rosu

10.10.2023, 13:30 88

Lucrurile se mişcă foarte greu în sistemul public de sănătate, este multă birocraţie, sursa de finanţare este mică, iar ca director de spital eşti legat de mâini de foarte multe regulamente, a declarat dr. Cătălin Gabriel Apostolescu, Manager Institutul Matei Balş în cadrul conferinţei  ZF/ BT Health. Sănăta­tea în prim-plan“ organizată de Ziarul Finan­ciar şi Banca Transilvania la Bucureşti.

Este a doua ediţie a acestei con­ferinţe în care medici, antreprenori, repre­zen­tanţi ai autorităţilor şi bancheri se întâl­nesc pentru a dezbate cele mai importante subiecte din sănătate. Primul eveniment a avut loc la Cluj Napoca.

”Eu visez să nu mai existe această împărţire public-privat. Să fie societăţi pe acţiuni, unde statul să aibă o cotă. Să poţi atrage finanţare. Pe omul obişnuit să nu-l intereseze această etichetă, de spital privat sau de stat”, a mai spus Cătălin Apostolescu

Doctorul Cătălin Apostolescu a adăugat că este dificil pentru un manager de spital să pună în practică o idee pentru că nu are control pe buget, pe resurse umane, nu poate modifica normative de funcţionare. El dă ca exemplu situaţia încadrărilor pe diferite posturi, care se pot face doar cu aprobare de la minister.

”Orice asistentă din spital, care depăşeşte un grad profesional, trebuie mutată pe alt post prin aprobare de la minister. Dacă am un medic care se specializează, aştept din nou reîncadrarea pe alt post”.

Din acest punct de vedere, managerul de la Balş crede că este mai uşor în sistemul privat. În plus, din orice venit propriu, spitalul cedează 80% ministerului, fondurile de care dispune fiind limitate.

”Eu am obligaţia ca 90% din angajaţi să fie implicaţi în actul sanitar. Aş avea nevoie de mai mult de 10% pentru alte zone, de exemplu pentru IT.”.

În acest context, Cătălin Apostolescu aminteşte că a existat o discuţie în trecut ca în spitalele de stat să poată fi oferite servicii private, contra cost, după program, dar nu s-a materializat în final.

O altă problemă ridicată de el este aglomerarea camerelor de gardă de la spitalele de stat, situaţie care ar putea fi rezolvată prin introducerea unei taxe pentru situaţiile care nu reprezintă cu adevărat urgente.

Institutul Naţional de Boli Infecţioase “Prof. Dr. Matei Balş” are aproape 700 de paturi şi 200 de medici. Spitalul are şase secţii clinice pentru adulţi şi patru pentru copii, două secţii de terapie intensivă (adulţi şi copii) şi două secţii de spitalizare de zi (adulţi şi copii). Există de asemenea un pavilion special construit, în care se găseşte secţia de imunodepresie copii cu un compartiment de monitorizare şi evaluare a infecţiei HIV/SIDA în România. Tot în incinta Institutului se află şi singurul centru Antirabic din Bucureşti şi Ilfov.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO