ZF 24

ZF/BT Health. Andrei Reurean-Pintilei, Director Clinica CONSULTMED Iaşi: România are o mare lipsă de medici de familie la tară. În mod normal, piramida medicală ar trebui să fie medic de familie, medic specialist, spital

ZF/BT Health. Andrei Reurean-Pintilei, Director Clinica...

Autor: Roxana Rosu

15.11.2023, 12:00 72

România are o mare lipsă de medici de familie la tară, ceea ce face ca multe cazuri să ajungă târziu, în stadia avansate ale bolii, la camerele de gardă ale spitalelor judetene, aglumerând un sistem deja cu probleme.

” În mod normal, piramida medicală ar trebui să fie: medic de familie, medic specialist, spital. Doar urgentele să ajungă la camera de garda. Pentru a convinge un medic de familie să se duce la o clinică de la tară ar trebui stimulat, cu un spor de zonă, un alt spor dacă face şi preventie”, a declarat Andrei Reurean-Pintilei, Director Clinica CONSULTMED Iaşi în cadrul conferintei „ZF/BT Health. Sănătatea în prim-plan“ organizată de Ziarul Financiar şi Banca Transilvania la Iaşi.

În plus,  este nevoie de predictibilitate din partea legislatiei, pe zona de preventie, de stimulare a medicilor, de organizare a sistemului.

O afectiune care devine tot mai vizibilă în România, inclusiv la copii, este diabetul, care are atât cause genetice, cât şi legate de alimentatie si stres.

”Se vede o creştere a ponderii persoanelor cu diabet, avem cazuri şi la copii şi adolescenti. Avem cazuri de bullying la copii cu diabet în şcoală. Diabetul are cauze genetice dar şi legate de stress. Am văzut cazuri de copii care fac diabet la 1 an după un examen de admitere”.

Andrei Reurean a pus în 2002 bazele centrului medical ConsultMed din Iaşi, specializat în servicii medicale pentru pacienţii cu diabet zaharat, iar acum ia în calcul deschiderea unui al doilea centru în alt oraş.

În prezent, clinica înregistrează 4.800-5.000 de internări annual pentru spitalizare de zi, şi 6.000 de consultaţii pe partea de ambulatoriu.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO