ZF 24

Vodafone şi Orange au realizat în România primele apeluri 4G peste o reţea pilot partajată, bazată pe Open RAN

Vodafone şi Orange au realizat în România primele...

Autor: Roxana Rosu

09.10.2023, 13:38 697

Vodafone şi Orange au derulat un proiect pilot prin care au realizat apeluri 4G pe un grup de site-uri partajate, bazate pe tehnologia Open RAN, integrate în reţeaua comercială, într-o zonă rurală din apropierea Bucureştiului.

În luna februarie a acestui an, cele două companii telecom au anuntat că vor construi o reţea de acces radio deschisă (Open RAN), cu partajarea RAN în zonele rurale ale Europei unde ambii operatori dispun de reţele mobile.

În urma acestor apeluri 4G testate cu succes pe site-urile partajate Open RAN într-o locaţie rurală, Vodafone şi Orange vor introduce în curând tehnologia 2G, deja testată şi validată în laborator, iar mai apoi 5G. Va fi prima dată în Europa când software-ul radio 2G este complet integrat într-un mediu Open RAN virtualizat, simplificând implementarea şi evitând, în acelaşi timp, nevoia de soluţii mai complexe din punct de vedere operaţional. „Alături de Orange, am dezvoltat un model care va servi drept referinţă pentru extinderea reţelelor mobile către comunităţile rurale din Europa. Partajarea Open RAN ne va permite să reducem costurile prin folosirea la comun a componentelor hardware, gestionând independent propriul software RAN, în cloud, pentru a putea oferi, astfel, servicii diferenţiate clienţilor noştri.”, a declarat Alberto Ripepi, Chief Network Officer în cadrul Vodafone.

Tehnologia Open RAN decuplează funcţionalităţile software de cele hardware. Acest aspect permite modernizarea de la distanţă a staţiilor de bază mobile cu noi caracteristici şi servicii, mai rapid şi mai eficient din punct de vedere al costurilor, reducând nevoia de vizite la site, datorită unui nivel mai mare de automatizare a reţelei. În contextul partajării RAN, fiecare operator îşi gestionează propriul software RAN virtualizat pe o infrastructură cloud comună, sporindu-şi autonomia şi diferenţierea în timp ce costurile de operare a reţelei sunt împărţite.

 „Această primă implementare pilot a Open RAN în cadrul Orange reprezintă o etapă importantă pentru a demonstra că Open RAN este acum o tehnologie matură, pregătită să fie lansată peste reţelele deja existente. Ea setează terenul pentru implementări la scală mai largă în cadrul grupului şi deschide calea către reţele complet automatizate şi inteligente.”, spune Bruno Zerbib, Chief Technology & Innovation Officer în cadrul Orange.

În cadrul acestui proiect pilot cu trafic comercial, Vodafone şi Orange  au lucrat cu furnizori parteneri-cheie, selectaţi individual, pentru a demonstra beneficiile unei reţele de acces radio virtualizate, bazate pe interfeţe standardizate Open RAN, incluzând posibilitatea de a face modificări software la distanţă.

Bazându-se pe experienţa Vodafone în implementarea Open RAN în Marea Britanie şi pe testele de integrare realizate cu succes în laboratorul Open RAN al Orange din Franţa, companiile au folosit acelaşi concept de „stivă” tehnologică pe site-urile lor partajate. Aceasta include o soluţie comercială RAN virtualizată de la Samsung, suprapusă peste software-ul Wind River folosit pentru implementarea si scalarea software-ului RAN,  dar şi servere Dell PowerEdge.

Open RAN oferă avantaje semnificative faţă de partajarea tradiţională a reţelei. Folosind o reţea de acces radio deschisă şi virtualizată şi bazându-se pe software şi hardware dezagregate, Vodafone şi Orange vor avea fiecare o flexibilitate mai mare atunci când adaugă noi site-uri radio sau în cazul modernizării celor existente, menţinând în acelaşi timp la un nivel scăzut consumul de energie şi costurile. În cele din urmă, va permite operatorilor să ruleze containere de software diferite pe acelaşi hardware, oferind diferenţiere operaţională şi independenţă.

Anunţul de astăzi consolidează angajamentul fiecăreia dintre companii de a implementa Open RAN ca tehnologie favorită pentru viitoarele reţele mobile din Europa, ceea ce duce la un lanţ de aprovizionare mai rezilient şi mai flexibil. Angajamentul companiilor în ceea ce priveşte Open RAN este, de asemenea, în acord cu obiectivul ambiţios al Comisiei Europene de a avea 5G în toate zonele populate până în 2030.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO