ZF 24

Vodafone: ANC ignora interesele a 20 de milioane de clienti

20.11.2008, 16:28 25

Vodafone Romania, al doilea jucator de pe piata locala de telefonie mobila, a respins in termeni duri propunerea inaintata de Autoritatea Nationala pentru Comunicatii referitoare la reglementarea tarifelor de interconectare, afirmand ca aceasta nu incurajeaza ci limiteaza concurenta pe piata.

ANC a anuntat astazi ca intentioneaza sa reduca in 2009 tarifele de interconectare ale Orange si Vodafone la 5,03 eurocenti/minut de la 6,4 eurocenti pe minut. Pe de alta parte, ANC a anuntat ca va impune tarife mai mici de interconectare pentru operatorii Cosmote, Zapp si RCS&RDS - tarife care vor fi insa mai mari decat cele valabile pentru Orange si Vodafone.

"Consideram ca propunerea Autoritatii Nationale pentru Comunicatii, privind scaderea tarifelor de interconectare, este o initiativa discriminatorie pentru operatorii Vodafone Romania si Orange Romania, de natura sa descurajeze competitia. Mai mult, aceasta actiune intra in contradictie cu ultimele recomandari ale Comisiei Europene si creeaza dezechilibre majore pe piata locala de telecomunicatii", au spus oficialii Vodafone.

Reprezentantii operatorului resping de asemenea estimarea presedintelui ANC, potrivit careia reglementarea tarifelor de interconectare va duce la scaderea cu pana la 30% a valorii facturilor telecom intr-o perioada de trei ani.

“Ne exprimam surprinderea ca ANC nu mai pune utilizatorul final pe primul loc, ignorand practic interesele celor 20 de milioane de clienti ai Vodafone si Orange, prin favorizarea operatorilor Cosmote, Telemobil si RCS&RDS. Apreciem ca declaratiile presedintelui ANC, potrivit carora tarifele pentru serviciile mobile vor scadea cu 25-30% in urmatorii 3 ani, ca urmare a diminuarii taxelor de interconectare, nu au niciun fundament de business si reprezinta doar un demers personal de imagine".

De asemenea, oficialii Vodafone spun ca nu inteleg de ce ANC a decis sa reglementeze piata de telefonie mobila dupa principii diferite fata de cele de pe piata de telefonie fixa.

"In acest moment, punem sub semnul intrebarii statutul ANC, de arbitru independent, corect si nepartinitor al pietei de telecomunicatii din Romania. Constatam ca, prin aceasta decizie, autoritatile romane de reglementare in telecomunicatii se pozitioneaza total diferit fata de Comisia Europeana, si, din pacate, in detrimentul pietei locale. De asemenea, aceasta decizie dovedeste inca o data ca ANC foloseste o unitate de masura diferita in cazul reglementarilor pe piata de telefonie fixa, fata de piata de telefonie mobila. Astfel, toti operatorii de telefonie fixa din Romania, indiferent de momentul intrarii in piata sau de cota de piata, au impuse in prezent rate de interconectare simetrice, cu o perioada de tranzitie de 9 luni pentru a ajunge la tariful stabilit de ANC. Prin comparatie, in cazul telefoniei mobile, operatorilor Cosmote, Zapp si RCS&RDS le-a fost si le este permisa practicarea unor rate de interconectare cu mult mai mari decat cele impuse Vodafone si Orange, cel putin 9 ani, intre 2003 si 2011".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO