ZF 24

Visa şi MasterCard au reluat serviciile de plăţi prin carduri pentru clienţii băncii ruseşti SMP

Visa şi MasterCard au reluat serviciile de plăţi prin...

Autor: Marius Oncu

23.03.2014, 15:17 62

Visa şi MasterCard au reluat serviciile de plăţi prin carduri pentru clienţii băncii ruseşti SMP, sistate după ce principalii acţionari ai instituţiei de credit au fost incluşi de SUA pe o listă de persoane vizate de sancţiuni, în urma anexării Crimeei de către Rusia, a anunţat SMP, potrivit Reuters

Statele Unite au impus joi sancţiuni vizând 20 de cetăţeni ruşi implicaţi în criza din Ucraina, inclusiv fraţii Arkadi şi Boris Rotenberg, coproprietarii SMP Bank.

SMP a informat vineri că Visa şi MasterCard au oprit serviciile de plăţi.

Potrivit SMP, decizia a fost ilegală, întrucât sancţiunile au fost impuse acţionarilor şi nu băncii, care nu are active în SUA.

"Suntem mulţumiţi că Visa şi MasterCard ne-au auzit argumentele şi au schimbat decizia de a bloca tranzacţiile băncii SMP", a declarat directorul instituţiei de credit, Dmitri Kalantirski.

Banca are circa 100 de sucursale în peste 20 de oraşe din Rusia.

Preşedintele american Barack Obama a anunţat joi extinderea listei cetăţenilor ruşi afectaţi de sancţiuni, care include în special oligarhi şi bancheri apropiaţi preşedintelui Vladimir Putin.

Între aceştia se află Ghenadi Timcenko, Arkadi Rotenberg şi Iuri Kovalciuk, acesta din urmă fiind preşedinte al băncii Rossia şi considerat drept bancherul personal al unor înalţi oficiali, inclusiv al lui Putin.

Sancţiunile prevăd îngheţarea activelor din SUA ale acestor persoane, care nu vor putea nici să intre în afaceri cu cetăţeni sau companii americane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO