ZF 24

Video ZF LIVE. Dan Grigore, Auto Cobălcescu: Un dealer auto vrea să convingă firmele să cumpere BMW pentru top-management

Autor: Alexandra Marcu, Bogdan Alecu

21.12.2015, 00:05 3111
Auto Cobălcescu, unul dintre cei mai mari dealeri Da­cia, Renault şi Nissan de pe piaţa locală, a investit 2 mil. euro în integrarea unui showroom şi service BMW în cadrul cen­trului de pe Splaiul Unirii, din partea de est a Capitalei, unde mai sunt showroomurile mărcilor Nissan, Renault şi Dacia.
 
„Ne-am orientat către un brand premium ca să putem acoperi toate categoriile de persoane care vor să cumpere un auto­turism“, a spus Dan Grigore, director general al Auto Cobălcescu, la ZF Live.
 
Centrul Cobălcescu din Bucureşti a fost cel mai scump dealer­ship auto construit vreo­dată în România, fiind realizat în urma unei investiţii de 22 de mil. euro, deschis oficial în 2009 pen­tru mărcile Dacia, Renault şi Nissan, alături de care s-au mai co­mer­cializat pentru perioade mai scurte Saab şi Suzuki, dar şi SsangYong, vândut în con­ti­nuare de dealer, dar în volume mici.
 
„Pentru a putea fi un dealer auto trebuie să îţi creionezi un plan de afaceri, să vezi cât eşti dispus să investeşti, să vezi ce resurse ai, să calculezi în cât timp îţi vei recupera investiţia şi să îţi faci o proiecţie de vânzări“, a spus directorul Auto Cobălcescu.
 
Compania şi-a fixat ca ţintă să vândă anul viitor între 150 şi 200 de automobile noi BMW, în condiţiile în care în primele 11 luni ale anului brandul german a livrat în România aproape 1.700 de unităţi, în creştere de la 1.300 de unităţi în perioada similară a anului trecut.
 
„Cu Dacia targetăm segmentul de volum şi flotele, la fel şi cu Renault, cu Nissan managerii de mijloc, iar cu BMW segmentul premium şi top managementul companiilor. Avem deja un portofoliu mare de clienţi şi beneficiem de resursele pe care le avem“, a subliniat Dan Grigore. El spune că ia în calcul inclusiv clienţii care până acum au achiziţionat modele Nissan ca aceştia să facă un upgrade la BMW.
 
Auto Cobălcescu a vândut anul acesta aproape 2.000 de maşini, Dacia, Renault şi Nissan, dar şi second-hand. „Din total 60-65% au fost persoane juridice şi restul persoane fizice. A crescut foarte mult apetitul persoanelor fizice de a achiziţiona maşini. Dintre acestea 110 maşini Renault şi 200 Dacia s-au vândut prin Rabla.
 
El spune că pentru o investiţie de 2 mil euro un dealer trebuie să vândă o mie de maşini în funcţie de marcă şi specific, acesta fiind motivul pentru care mulţi dealeri nu au rezistat pe timp de criză, perioadă de şase ani în care 80% din piaţa auto s-a „evaporat“.
 
Pentru 2015 compania estimează o cifră de afaceri de 16 milioane de euro, faţă de 16,5 milioane de euro în 2014 când a mai înregistrat şi o pierdere de aproape două milioane de euro.
 
„Cifra de afaceri poate pare mică, însă noi nu facturăm maşinile deoarece suntem agenţi de vânzări pentru Dacia, Renault şi Nissan, în timp ce pentru BMW vom fi dealeri“, a spus Dan Grigore.
 
Anul viitor numai din activitatea BMW Auto Cobălcescu estimează o cifră de afaceri de 10-12 milioane de euro, adică un plus de 40% faţă de cifra de afaceri curentă.
 
În opinia sa cei mai importanţi oameni dintr-un dealer sunt vânzătorii deoarece vânzarea reprezintă motorul activităţilor. „Trebuie să te asiguri că ai oameni buni de vânzări pentru a pune maşini pe stradă, iar acele maşini să revină la un moment dat în service. Spre exemplu cei mai buni vânzători sunt cei care au activat şi în industria hotelieră de lux deoarece comunicarea este foarte importantă, iar clienţii de maşini premium au un anumit nivel de pretenţii“, a spus directorul Cobălcescu.
 
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO