ZF 24

VIDEO. Cel mai mare merit pe care românii îl acordă lui Ceauşescu, plata în avans a datoriei externe de 10 miliarde de dolari, a fost o ”greşeală monumentală”

Autor: Oana Stupinean

18.05.2015, 14:50 13468

”Cel mai greu moment a fost când am anunţat, în calitate de şef al Direcţiei de Informatică din BRCE, prin sistemul SWIFT, că România intră în încetare de plăţi. Până în 1989 plătisem totul în avans. Decizia a fost totul prin noi -  să facem totul prin ţară. Aveam o datorie de 10 miliarde de dolari. Până în martie 1989 s-a plătit absolut toată datoria inclusiv prin plăţi în avans, iar din martie 1989 până în decembrie 1989 s-au strâns în ceea ce se numea Fondul valutar al statului 1.469.000.000 dolari, iar în conturile de clearing cu ţările socialiste mai erau încă sold favorabil nouă vreo 6 miliarde de ruble. În aceste fonduri nu se putea umbla decât prin decret prezidenţial“,a declarat Radu Graţian Gheţea, preşedintele CEC Bank, la ZF Live. 

„A fost o greşeală monumentală că s-a plătit datoria externă în avans. Ungaria a fost scutită, Egiptul, s-a făcut hair-cut chiar la zero,“  a mai spus Gheţea.

Urmăriţi mai multe subiecte din ZF Live aici

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO