ZF Live

Video ZF Live. Gheţea CEC: Generaţia mea de bancheri a reinventat bankingul în România

Autor: Oana Stupinean

18.05.2015, 13:53 370

OTP, CEC-ul din Ungaria, are active de 37 miliarde de euro, faţă de CEC care are 6 mld. euro active, în timp ce PIB-ul Ungariei este la 100 miliarde de euro, iar al României este la 150 miliarde de euro. De ce această discrepanţă şi de unde? De ce băncile ungare sunt de 6 ori mai puternice decât cele din România?

„Eu cred că Ungaria, Polonia, Cehia au avut, spre deosebire de România, o moştenire mai bună în ceea ce priveşte nivelul de dezvoltare economică şi socială. Este o problemă istorică,“ a declarat Radu Graţian Gheţea, preşedintele CEC Bank, la ZF Live.

Nu e un regret pentru generaţia dvs. de bancheri că băncile româneşti nu au putut să stea pe propriile picioare şi astăzi majoritatea trebuie să lucreze pentru bănci străine?

„Să ştiţi că noi, generaţia mea de bancheri, care avem în jur de 40 de ani de lucru în sistemul bancar – eu am 43 de ani - împreună cu generaţia de bancheri centrali, din 1990 până acum, într-un timp foarte scurt am reinventat bankingul în România. Am construit un nou sistem de banking la care băncile străine au avut un rol important pentru că ele au adus know-how-ul pe care în marea majoritate bancherii români nu îl aveau,“ a mai spus Gheţea.

„Aş putea să spun după 25 de ani, dacă mă întreabă cineva ce ai făcut ca bancher comercial – am avut o contribuţie la dezvoltarea sistemului bancar şi la reinventarea lui – sistemul de plăţi de exemplu“, mai afirmă preşedintele CEC, care a fost şi preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor timp de opt ani.

Urmăriţi aici mai multe subiecte din ZF Live

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
AFACERI DE LA ZERO