ZF 24

Vânzările din comert au crescut în primele 10 luni ale anului cu 2%, sustinute de produse nealimentare şi de alimente, în timp ce vânzările de carburanti au scăzut

Vânzările din comert au crescut în primele 10 luni ale...

Autor: Roxana Rosu

06.12.2023, 09:51 112

Afacerile din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) au crescut în primele 10 luni ale anului cu 2% fată de perioada similară din 2022, datorită avansului înregistrat la vânzările de produse nealimentare (3,7%) şi la vânzările de alimente şi tutun (3,4%), potrivit INS.

În schimb, vânzările de carburanti au scăzut cu 3,6%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, creşterea a fost de 2,2%. Vânzările de produse nealimentare au crescut cu 3,8% şi cele de produse alimentare, băuturi şi tutun cu 3,2%. Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut cu 2,8%.

În luna octombrie, cifra de afaceri din comerta avut un plus anual de 1,8%, datorită creşterilor înregistrate la vânzările de produse nealimentare (+4,8%) şi la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+4,0%). Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut cu 7,0%.  

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna octombrie 2023, comparativ cu luna octombrie 2022, comertul a înregistrat o creştere, pe ansamblu, cu 1,4%, datorită creşterilor înregistrate la vânzările de produse nealimentare (+4,5%) şi la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+3,7%). Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut cu 8,3%.

Comparativ cu luna septembrie 2023, în octombrie vânzările din comert au urcat cu 1,3%, datorită creşterilor înregistrate la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+1,9%), vânzările de produse nealimentare (+1,2%) şi la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+0,7%).

 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO