ZF 24

Update - Tariceanu conditioneaza participarea PNL la Guvernare: Vrem sa avem primul-ministru, iar justitia sa nu se mai faca la televizor

Tariceanu: Suntem dispusi sa negociem o coalitie de guvernare, dar unele elemente ale programului nu sunt negociabile
05.12.2008, 13:36 13

Premierul Calin Popescu-Tariceanu, lider al PNL, a conditionat participarea liberalilor intr-un viitor guvern de atribuirea functiei de sef al Cabinetului unui membru al partidului sau. PNL l-a desemnat in vara pe Tariceanu drept candidat al PNL la functia de premier.

Declaratia lui Tariceanu a fost facuta la finalul intalnirii dintre delegatia PNL si seful statului, Traian Basescu, in cadrul consultarilor pe care presedintele le are astazi cu partidele in vederea formarii unei majoritati parlamentare care sa sustina viitorul Guvern.

Aceasta nu este singura conditie pusa de liberali in cursul intalnirii care a avut loc la Cotroceni. Premierul aflat la final de mandat a mai spus ca o alta conditie puse de liberali pentru a participa la guvernare este legata de mentinerea cotei unice de impozitare si de existenta unui program de diminuarea a fiscalitatii care sa stimuleze dezvoltarea si investitiile.

Una dintre cele mai surprinzatoare conditii enuntate de Tariceanu este cea care se refera la cea ce el a numit "respectarea statului de drept" si existenta unei "justitii independente". "Justitia trebuie sa fie independenta. Justitia nu trebuie sa se faca la televizor prin linsaj public" a declarat Tariceanu, care nu a raspuns intrebarilor presei.

Tariceanu a mai declarat ca vor exista in continuare discutii intre PNL si alte partide pentru identificarea unei posibile majoritati, si ca nu il intereseaza daca aceste partide se afla la stanga sau la dreapta spectrului politic. Anterior, UDMR anuntase ca isi doreste sa participe la guvernare alaturi de PD-L (partid aproiat presedintelui) si ca cooptarea PNL intr-o astfel de formula este de dorit.

Potrivit Constitutiei (art. 103), "presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru, in urma consultarii partidului care are majoritatea absoluta in Parlament ori, daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in Parlament".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO