ZF 24

UPDATE: Isarescu taie dobanda de referinta cu 0,5 puncte procentuale, la 7,5%. Argumentele BNR pentru reducerea dobanzii

05.01.2010, 15:26 29

BNR a decis in sedinta de marti reducerea dobanzii de politicamonetara cu 0,5 puncte procentuale, la 7,5%, si mentinerea ratelerezervelor minime.

Banca Nationala a constatat o "relativa ameliorare" a perceptieiinvestitorilor straini asupra economiei romanesti in perspectivadetensionarii mediului politic intern, potrivit comunicatului de lafinalul sedintei de politica monetara a Consiliului deAdministratie. Este una din rarele ocazii in care BNR se referaexplicit la scena politica, aratand ca in ultima parte a anuluitrecut a incercat sa ancoreze anticipatiile inflationiste inflamatepe fondul climatului politic volatil prin mentinerea dobanzii.

De asemenea, Banca Nationala foloseste termenul "recesiune"privind situatia economiei.

In acelasi timp, banca centrala remarca stagnarea "temporara" aprocesului de scadere a inflatiei, insa considera ca exista premisefavorabile reluarii acestuia, "cu conditia reactivarii" acorduluicu UE si FMI.

Nu in ultimul rand, BNR constata continuarea scaderii credituluiprivat, mai ales a celui in lei, in conditiile mentinerii cereriireduse "pe fondul recesiunii economice". In acelasi context, acuza"nevoile substantiale de finantare a deficitului bugetar" dreptcauza a mentinerii dobanzilor interbancare la niveluri vizibilpeste dobanda BNR.

Decizia BNR este neasteptata, majoritatea analistilorasteptandu-se ca banca centrala sa fi mentinut neschimbata dobandade politica monetara sau sa fi decis o scadere de 0,25 puncteprocentuale. Si cititorii ZF.ro si-au exprimat opiniile, doar23,04% dintre cei care au votat la sondajul publicat pe siteconsiderand ca BNR va scadea dobanda de referinta cu 0,5%.Majoritatea cititorilor, 38,71%, au considerat ca banca va practicao reducere de 0,25 puncte procentuale, in timp ce 38,25% s-auasteptat ca dobanda sa ramana neschimbata.

Cum comentati?Credeti ca bancile vor reduce de asemenea dobanzile lacredite?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO