ZF 24

Ungaria îl convoacă pe ambasadorul SUA după ce Joe Biden a declarat că Orban urmăreşte construirea unei dictaturi în ţară

Ungaria îl convoacă pe ambasadorul SUA după ce Joe...

Autor: Andrei Şerbănescu

13.03.2024, 12:58 224

Ungaria l-a convocat pe ambasadorul SUA după ce preşedintele Joe Biden a declarat că premierul Viktor Orban urmăreşte să construiască o „dictatură" în ţară, raportează Bloomberg.

Săptămâna trecută, la un miting de campanie, Biden l-a criticat pe Donald Trump pentru că s-a întâlnit cu Orban în staţiunea sa Mar-a-Lago din Florida. Potrivit lui Biden, Orban „a declarat categoric că nu crede că în eficienţa democraţiei - el cautând instaurarea unei dictaturi în ţară".

„Nu trebuie să acceptăm astfel de minciuni din partea nimănui, chiar dacă persoana respectivă se întâmplă să fie preşedintele Statelor Unite", a declarat marţi ministrul de externe Peter Szijjarto, în cadrul unui briefing. El a precizat că adjunctul său l-a convocat pe ambasadorul american David Pressman pentru a protesta faţă de această remarcă.

Orban a călătorit în SUA săptămâna trecută, unde s-a întâlnit cu Trump, într-un semn de susţinere înaintea alegerilor din noiembrie. Orban nu s-a întâlnit cu oficiali ai administraţiei Biden în timpul călătoriei sale, care a inclus o escală la Washington.

Actuala administraţie americană a criticat consolidarea puterii lui Orban - care durează de mai bine de zece ani - legăturile cu Rusia şi China, precum şi faptul că liderul ungar a încetinit extinderea NATO şi sprijinul Uniunii Europene pentru Ucraina.

Trump l-a lăudat vineri pe Orban, ironizând în acelaşi timp criticile adresate premierului ungar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO