ZF 24

Un român conduce China! "Am plecat doar cu o valiză!"

Un român conduce China! Prima zi în Asia pentru Vali Tomescu: "Am plecat doar cu o valiză!"

Autor: Pro Sport

22.03.2012, 19:24 829

Vali Tomescu va locui în "Capitala de Vară a Chinei", Guiyang, un oraş situat la altitudine. Sâmbătă şi duminică va merge deja la concursuri.

Vali Tomescu (36 de ani) a ajuns în această dimineaţă în China, unde va prelua lotul feminin de maraton al principalei forţe în sportul mondial. Antrenorul cu care Puşa Diţă a cucerit aurul la JO 2008 va debuta abrupt, cu un week-end plin, şi va sta în Guiyang, un oraş de peste patru milioane de locuitori. Situat la trei ore de zbor de Beijing, gigantul cu zgârie nori înfipţi în cer se află poziţionat pe un platou la 1.300 m, un cadru perfect pentru alergătoarele de cursă lungă.

Vali a ajuns oarecum rapid din Irlanda în Germania. Şi, de pe scaunul unei cafenele din Aeroportul din Frankfurt, îşi lipeşte privirea de tabelul care licăreşte următoarele îmbarcări. E cu ochii pe literele ce-l urmăresc neîncetat de patru ani. Peste tot! Din Louisiana până-n Haghig, din Boulder în Bucureşti, de la freshul de dimineaţă la televizorul care-i induce cele şase ore de somn. Pentru Tomescu B E I J I N G-ul înseamnă acum doar un punct de tranzit scrijelit pe biletul spre destinaţia noii sale cariere: Guiyang. Degajă calmul de neînchipuit al alergătorlui de maraton şi ne răspunde prompt.
"De acolo mă vor prelua chinezii. Exact nu ştiu ce se va întâmpla, probabil că acolo voi sta o perioadă. Cert e că voi intra direct în pâine pentru că pe 24 şi 25 martie voi merge la o serie de concursuri. Acolo voi avea ocazia să le văd atletele din China şi le voi selecţiona pe cele mai bune", ne explică Vali. Tipul e sigur pe el. Nu-l furnică vreun fior pe şira spinării, de neajunsurile din ţară s-a debarasat ca de-o scamă de pe rever şi pare că încearcă să ia din nou viaţa în piept.

Se ghidează după Einstein!

"Ştii ce am cu mine?", ne stârneşte Vali curiozitatea… "Geanta de mână şi o valiză… aşa am plecat şi în SUA! Doar cu o valiză! Ce nevoie am de multe haine? Oricum, acolo voi purta echipamentul Nike al Chinei", iuţeşte Vali ritmul vorbirii. Semn că noua călătorie îi spune să se apropie spre poarta cu numărul... "1! Ştii că mie îmi place această cifră. Aşa a fost şi în Beijing, aşa îmi doresc să fie şi acum. Întotdeauna m-am condus după principiul lui Albert Einstein: «Ne-am obişnuit să credem că anumite lucruri sunt imposibil de realizat, până când vine cineva care nu ştie asta şi le realizează». Dar, hai, că nu-i vreme de filosofii... m-aşteaptă un drum... fain sper. Ni hao (n.r. - "Salut" în chineză), atât ştiu".

10 ani a trăit Valeriu Tomescu în Statele Unite, în Erie, Colorado

4 ani e durata contractului cu federaţia chineză de atletism, unde va prelua funcţia de antrenor coordonator al lotului de maraton

Citiţi mai multe detalii pe www.prosport.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO