ZF 24

Un număr de 130 de universităţi, licee, şcoli, grădiniţe şi creşe din judetele Arad, Timiş, Caraş-Severin şi Hunedoara sunt modernizate pe fonduri europene în valoare de peste 870 de milioane de lei

Un număr de 130 de universităţi, licee, şcoli,...

Autor: Roxana Rosu

13.10.2023, 10:44 61

Un număr de 130 de universităţi, licee, şcoli, grădiniţe şi creşe din Regiunea Vest au fost incluse în programul Regio-POR 2014-2020 prin care au fost alocate investitii de peste 870 de milioane de lei pentru lucrări de modernizare.

În unitătile de învătământ vizate sunt înscrisi peste 30.000 de preşcolari, elevi şi studenţi.

Fondurile au fost sau urmează să fie investite până la finalul acestui an.

Potrivit Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Vest, cele mai multe proiecte cu finantare europeană vizează reabilitarea, modernizarea şi dotarea instituţiilor de învăţământ, dar şi construirea de noi creşe, grădiniţe, şcoli şi licee sau extinderea celor existente.

La finalul programului, în cele patru judeţe care compun Regiunea Vest ar urma să existe peste zece unităţi educaţionale noi, realizate cu fonduri europene, prin Regio-POR 2014-2020.

În judeţul Hunedoara, una dintre cele mai consistente investiţii din punct de vedere financiar a fost construirea unei noi şcoli gimnaziale în Haţeg, unde valoarea totală a proiectului este de peste 21,5 milioane de lei. De asemenea,  Colegiul Naţional Pedagogic „Regina Maria” Deva a fost modernizat prin investitii de 10,6 milioane lei.

În Caraş Severin, aproape 13 milioane de lei au fost investiţi în reabilitarea Colegiului Tehnic Reşiţa, în timp ce Colegiul Naţional „Traian Lalescu” şi Liceul Teoretic „Traian Vuia”, din acelaşi oraş, au beneficiat de reabilitări energetice în valoare de peste 6 milioane de lei fiecare.

În Arad, au fost finalizate lucrările de reabilitare termică ale Şcolii Gimnaziale „Avram Iancu” şi a patru grădiniţe, în valoare totală de peste 5 milioane de lei. Lucrări de reabilitare şi extindere au loc şi la şcoli, grădiniţe şi creşe din Lipova, Curtici, Vinga, Pecica şi Ineu.

În Timişoara, este în derulare un proiect de peste 23 de milioane de lei la Şcoala Generală nr. 30 şi sunt aproape de finalizare lucrările de la Liceului Teoretic Special “IRIS”.

O bună parte din investiţiile în educaţie realizate prin Programul Operaţional Regional a ajuns şi în mediul rural.

În învăţământul superior, au fost finalizate sau sunt în derulare 9 proiecte la universităţile din Regiunea Vest, de care vor beneficia peste 8.000 de studenţi. Valoarea totală a acestor proiecte este de aproximativ 100 de milioane de lei.

În afară de aproape 900 de milioane de lei investiţi în ciclul financiar 2014-2020, alte 210 milioane de lei de au fost directionati spre 54 de unităţi de învăţământ din regiune, prin Regio-POR 2007-2013.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO