ZF 24

Un ipotecar în lei „înghite“ lunar trei sferturi dintr-un salariu mediu

Un ipotecar în lei „înghite“ lunar trei sferturi...

Autor: Ciprian Botea

08.10.2013, 20:40 2231

Creditele de retail în lei sunt mai ieftine decât cele în forinţi şi respec­­-tiv zloţi, dar ratele lunare fac o „gaură“ mai mare în buzunarele românilor decât în cele ale vecinilor unguri sau polonezi.

Dobânda medie la creditele de consum în lei ajungea la 14,8% pe an la sfârşitul lunii iulie, uşor sub dobânda plătită de un ceh pentru un credit în coroane, dar vizibil sub costul unui împrumut în zloţi sau forinţi. Dobânda efectivă la un credit în coroane era de 15%, în timp ce împrumuturile în zloţi şi cele în forinţi afişau dobânzi de 20,4% şi respectiv 22,6% pe an, potrivit datelor dintr-un studiu al Raiffeisen Research.

„România are una dintre cele mai mici rate de dobândă din regiune la creditele de consum în monedă locală. Marjele peste dobânda interbancară sunt cele mai mici din regiune. Costul total al creditelor imobiliare în lei este mai mare decât cel al împrumuturilor în zloţi sau coroane, dar este mai mic comparativ cu costul creditelor imobiliare în forinţi“, spune Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen, autorul studiului.

Un polonez plăteşte o rată lunară de echivalentul a 230 de euro pentru un credit imobiliar de valoare medie (echivalentul a 40.000 de euro), în timp ce un credit în lei cu o valoare similară are o rată de echivalentul a 270 de euro. Doar ungurii plătesc mai mult, respectiv echivalentul a 330 de euro.

Dacă raportăm însă rata lunară la salariul mediu, românii fac cele mai mari eforturi pentru a-şi achita ratele. Astfel, o rată la un imobiliar de valoare medie ajunge la 77% din salariul mediu pe economie, faţă de o pondere de 50% în Polonia sau 27% în Cehia. Cehii au cele mai mici dobânzi la imobiliarele în monedă locală dintre toate ţările din regiune, de 3,5% pe an, cost similar cu cel al împrumuturilor în euro.

Bancherii au început să promoveze mai agresiv creditele în lei pentru achiziţia de locuinţe în ultimul an, forţaţi în principal de lipsa resurselor în valută. Dobânzile la imobiliarele în lei au scăzut cu circa două puncte procentuale în ultimii doi ani, dar bancherii au ezitat să taie din marjele de câştig şi au ajustat dobânzile doar la costul în scădere al finanţării interbancare.

Şi ratele lunare la creditele imobiliare în lei au mai scăzut, dar sunt în continuare cu 25-30% peste cele la împrumuturile în euro. Acesta este principalul motiv pentru care numai 10% din vânzările noi de credite imobiliare sunt în lei, majoritatea clienţilor preferând împrumuturile în valută. Spre comparaţie, în Polonia peste 90% din creditele imobiliare noi sunt în zloţi.

Povara ratelor, re­flectată de ponderea mare a acestora în veniturile salariale, este de altfel principalul motiv pen­tru care clienţii ezită să se îndatoreze, iar atunci când solicită un îm­prumut preferă să ia de la bancă doar suma strict necesară.

Bilanţurile băn­ci­lor s-au subţiat în ultimii ani, în special pe partea de credite de consum, ceea ce înseamnă implicit venituri mai mici pentru bănci. Totuşi, cei 4,5 milioane de români care au credite în derulare încă plătesc anual 5 miliarde de euro băncilor în contul creditelor contractate în trecut. Aceasta înseamnă un sfert din veniturile anuale obţinute din salarii şi pensii.

Pe de altă parte, dobânzile încasate de români din depozitele bancare, de 4,8% pe an la lei la sfârşitul lunii iulie, sunt mai mari decât cele încasate de polonezi sau unguri. Dobânda medie la un depozit în zloţi era de 2,8% la sfârşitul lunii iulie, în timp ce sumele economisite de unguri în monedă naţională afişau o bonificaţie medie de 3,5%, potrivit studiului Raiffeisen.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 09.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO