ZF 24

Un astronaut a răspuns în premieră din spaţiu la întrebările utilizatorilor unei reţele de socializare

Un astronaut a răspuns în premieră din spaţiu la...

Autor: Octavian Calei

23.02.2013, 10:14 669

Viitorul comandant al Staţiei Spaţiale Internaţionale (SSI) a răspuns în premieră la întrebările postate de utilizatorii reţelei sociale Reddit, de la peste 350 de km deasupra Pământului, folosind un laptop conectat la un satelit, scrie BBC.

“Scopul acestui program este să putem lua legătura cu voi şi să vă oferim posibilitatea de e experimenta puţin mai direct cum este viaţa la bordul unei nave spaţiale”, a scris astronautul.

Blogul a atras peste 2.000 de întrebări şi comentarii.

Astronautul canadian, Chris Hadfield, care va prelua din martie comanda SSI, a descris mirosul din spaţiu ca fiind asemănător prafului de puşcă sau ozonului şi a lămurit cum se bărbieresc astronauţii, întrebat fiind cum se descurcă cu firele de păr care plutesc în jurul lor – “simplu, folosim un prosop ca să ne ştergem pe faţă”, a scris el.

Hadfield a scris că nu a văzut meteoritul care a căzut în Rusia deoarece SSI este situată pe cealaltă parte a Pământului, dar a menţionat că bucăţi mici de meteoriţi “se prăbuşesc în fiecare zi între SSI şi Pământ”.

“Odată am văzut cum un meteorit imens a căzut în flăcări între noi şi Australia, şi când mă gândesc că acea bucată masivă de piatră ar fi putut să ne izbească, îmi produce fiori pe şira spinării”, a adăugat astronautul.

Descriind cum arată lumea de acolo de sus, Hadfield a scris că Australia arată cel mai “cool”, cu texturi şi culori “sever artistice”.

“Cea mai frumoasă zonă, după părerea mea, este Bahamas, cu recife vaste ce strălucesc în toate nuanţele de albastru care există”, a adăugat el.

La întrebarea “care este cel mai frumos lucru pe care îl poţi vedea de pe orbită”, astronautul a răspuns “Aurora – luminile Nordice şi Sudice. Un spectacol fantastic de lumini”.

Fotografia favorită a lui Hadfield este una care surprinde un nor luminos, un fenomen care poate fi observat pe Pământ numai în lunile de vară între paralelele 50 şi 70 la sud şi la nord de ecuator, când soarele este sub orizont. “Norii luminoşi” reprezintă un fenomen meteorologic rar, descoperit nu demult, care se formează la cea mai mare altitudine din cristale de gheaţă, în mezosferă.

 

 

Canadianul este de părere că prioritare ar trebui să fie misiunile spaţiale interesante pentru plătitorii de taxe.

“Slujba mea este să fac acest lucru pe cât de eficient şi de creativ pot, precum o fac acum, şi în aceste cinci luni”, a scris Hadfield.

Chris Hadfield este pentru a treia oară într-o misiune în spaţiu. Prima călătorie a efectuat-o cu 17 ani în urmă când a zburat cu nava Atlantis pe staţia spaţială Mir.

Canadianul a răspuns la întrebările şi comentariile utilizatorilor postate în cadrul programului derulat de către site-ul Reddit, “Ask me Anything” (Întreabă-mă orice – n.r.). Hadfield a folosit un laptop de pe SSI care a avut legătură la serverele de Internet din Houston, Texas printr-un satelit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO