ZF 24

Un acţionar al Smithfield cere exitul din România

Un acţionar al Smithfield cere exitul din România

Autor: Gabriel Razi

29.04.2013, 20:44 2426

Continental Grain, trader de materii prime agricole şi unul dintre cei mai importanţi acţionari ai Smithfield, cu un pachet de 5,8%, a cerut recent producătorului şi procesatorului de carne să renunţe la afacerile de creştere a porcilor din Europa ca urmare a rezultatelor slabe.
Pe continent americanii deţin unităţi de creştere şi procesare a cărnii de porc în România, Polonia şi Marea Britanie. Afacerile din România şi Polonia sunt cele mai importante din Europa, cele două businessuri acoperind 94% din vânzările internaţionale. „Credem că activele din Europa ar putea avea o valoare de un miliard de euro, iar renunţarea ar reprezenta eli­minarea elementelor auxiliare şi ar permite Smithfield să rein­vestească în businessul său principal (din SUA - n. red.)“, au spus reprezentanţii Continental Grain într-un anunţ înaintat Securities Exchange Comission - SEC (autoritatea de reglementare a bursei americane).
În România Smithfield are o istorie de 11 ani, deţine 20-25% din piaţa cărnii de porc, are rulaje de 250 mil. dolari, operează un abator şi controlează o firmă de distribuţie şi un depozit în Tulcea. Americanii au pierdut în România 80 mil. euro în 2007 şi 2008 din cauza pestei porcine, iar firma ce operează abatorul Smithfield a avut între 2007 şi 2011 pierderi cumulate de 16,4 mil. euro.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO