Un acţionar al Smithfield cere exitul din România

Autor: Gabriel Razi 29.04.2013

Continental Grain, trader de materii prime agricole şi unul dintre cei mai importanţi acţionari ai Smithfield, cu un pachet de 5,8%, a cerut recent producătorului şi procesatorului de carne să renunţe la afacerile de creştere a porcilor din Europa ca urmare a rezultatelor slabe.
Pe continent americanii deţin unităţi de creştere şi procesare a cărnii de porc în România, Polonia şi Marea Britanie. Afacerile din România şi Polonia sunt cele mai importante din Europa, cele două businessuri acoperind 94% din vânzările internaţionale. „Credem că activele din Europa ar putea avea o valoare de un miliard de euro, iar renunţarea ar reprezenta eli­minarea elementelor auxiliare şi ar permite Smithfield să rein­vestească în businessul său principal (din SUA - n. red.)“, au spus reprezentanţii Continental Grain într-un anunţ înaintat Securities Exchange Comission - SEC (autoritatea de reglementare a bursei americane).
În România Smithfield are o istorie de 11 ani, deţine 20-25% din piaţa cărnii de porc, are rulaje de 250 mil. dolari, operează un abator şi controlează o firmă de distribuţie şi un depozit în Tulcea. Americanii au pierdut în România 80 mil. euro în 2007 şi 2008 din cauza pestei porcine, iar firma ce operează abatorul Smithfield a avut între 2007 şi 2011 pierderi cumulate de 16,4 mil. euro.