ZF 24

Ucraina începe să-şi piardă sprijinul în rândul aliaţilor: Camionagii ucraineni au rămas blocaţi în Polonia după protestele din ultima lună ale şoferilor polonezi, în timp ce economia Kievului se luptă să reziste în faţă agresiunilor ruseşti

Ucraina începe să-şi piardă sprijinul în rândul...

Autor: Andrei Şerbănescu

06.12.2023, 12:47 347

După ce a aşteptat şase zile la temperaturi de îngheţ pentru a trece graniţa dintre Polonia şi Ucraina, Ivan Lazaryskyn, un şofer ucrainean, începe să se îngrijoreze că lipsa motororinei i-ar putea sabota procesul de încălzire a camionului.

La fel ca mii de alţi camionagii, majoritatea ucraineni, Lazaryskyn este blocat la frontieră în drum spre casă, deoarece şoferii polonezi au închis punctele cheie de trecere în ultima lună, în semn de protest faţă de concurenţa ieftină a transportatorilor cu sediul în Ucraina.

Potrivit Financial Times, transporturile de arme şi bunurile esenţiale sunt permise, dar blocada afectează comerţul Kievului într-un moment în care economia sa se străduieşte să dea dovadă de rezistenţă în faţa agresiunii ruseşti.

Protestul de la graniţă a fost descris de ambasadorul Ucrainei la Varşovia drept „o lovitură în spate” venită din partea Poloniei, stat care s-a numărat printre cei mai mari susţinători ai Kievului în timpul agresiunii ruseşti.

După invazia pe scară largă desfăşurată de Rusia în februarie 2022, Polonia a devenit principala rută pentru refugiaţii ucraineni, precum şi pentru bunurile şi armele care erau transportate în ţară. Pe măsură ce spaţiul său aerian s-a închis, exporturile rutiere ale Ucrainei către UE au crescut cu aproape o treime anul trecut, potrivit unei cercetări efectuate de banca de investiţii Dragon Capital, cu sediul la Kiev.

Protestul camionagiilor polonezi, care a fuzionat cu plângerile fermierilor cu privire la importurile ieftine de cereale ucrainene, are loc într-un moment în care Kievul se străduieşte să obţină un ajutor suplimentar din partea SUA şi a UE. Evenimentele recente reprezintă un alt semn al alterării stării de spirit în rândul aliaţilor cu privire la cauza Ucrainei.

Oficialii ucraineni avertizează în legătură cu o posibilă criză umanitară, după ce s-a raportat că doi şoferi au murit recent în timp ce aşteptau să treacă graniţa, nevoiţi să îndure temperaturi care au coborât cu mult sub zero grade.

UE ameninţă cu acţiuni în justiţie împotriva Poloniei, comisarul pentru transporturi, Adina Vălean, criticând situaţia „dramatică" de la graniţă. „Nu putem ignora dificultăţile incredibile prin care trec şoferii, cetăţeni de care depind economiile noastre", a declarat aceasta.

Asociaţia transportatorilor rutieri din Ucraina a avertizat recent că a pierdut deja venituri de 400 de milioane de euro din cauza blocadei, fiind afectate în special exporturile de produse din lemn, piese auto şi uleiuri vegetale.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO