ZF 24

Turcia a majorat din nou rata dobânzii la 50%, având în vedere că inflaţia a scăpat iar de sub control

Turcia a majorat din nou rata dobânzii la 50%, având...

Autor: Andrei Şerbănescu

22.03.2024, 13:32 262

Banca centrală a Turciei a surprins joi economiştii şi investitorii cu o majorare importantă a ratei dobânzii, în timp ce factorii de decizie încearcă să reducă inflaţia galopantă şi să oprească ieşirile de capital în rândul economiştilor locali, scrie Financial Times.

Banca centrală a majorat rata dobânzii principale cu 5 puncte procentuale, până la 50%. Conform unui sondaj realizat de Reuters, majoritatea economiştilor se aşteptau ca aceasta să menţină ratele la un nivel stabil înainte de alegerile locale din 31 martie.

Factorii de decizie au invocat o „deteriorare a perspectivelor inflaţiei", adăugând că „poziţia monetară strictă va fi menţinută până când se va observa o scădere semnificativă şi susţinută a tendinţei de bază a inflaţiei lunare".

Decizia, care vine la doar câteva săptămâni după ce guvernatorul Fatih Karahan a indicat că banca centrală a pus probabil capăt ciclului de majorare a ratelor, evidenţiază starea precară a economiei Turciei din acest an, în pofida unei revizuiri radicale a politicilor care a început în iunie.

Elementul central al noului program a fost o inversare a politicilor cu rate scăzute pe care preşedintele Recep Tayyip Erdoğan le-a aplicat ani de zile şi care au declanşat o inflaţie galopantă. Banca centrală a majorat ratele cu 41,5 puncte procentuale de la realegerea lui Erdoğan în luna mai a anului trecut.

Dar alţi factori, inclusiv o creştere cu 49% în acest an a salariului minim, considerată pe scară largă ca o măsură de câştig de voturi înaintea alegerilor din 2024, şi creşterea costurilor bunurilor importate, cauzată de scăderea lirei, au făcut dificilă pentru banca centrală controlarea inflaţiei.

Preţurile de consum au crescut cu 4,5% în februarie - numai faţă de luna ianuarie - ceea ce a dus rata anuală de creştere la 67%. Banca centrală preconizează că inflaţia va creşte spre 80% până în vară - aproape de vârful recent înregistrat de 85,5% din 2022 - înainte de a se relaxa la 36% până la sfârşitul anului.

„Decizia de a reacţiona atât de rapid la recentele cifre ale inflaţiei şi de a majora ratele înainte de alegerile locale este în mod clar un semnal încurajator pentru schimbarea politicii şi ar trebui să contribuie la menţinerea încrederii investitorilor", a declarat Liam Peach de la Capital Economics, care se aşteaptă la o nouă majorare luna viitoare.

Lira turcească a crescut în raport cu dolarul cu 0,7%, la 31,92 TL, în tranzacţiile de la Londra, după decizia majorării ratei dobânzii. Obligaţiunile ţării, denominate în dolari, au crescut şi ele în preţ, în timp ce costul de protecţie împotriva unui default al datoriei a scăzut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO