ZF 24

Tranzactiile kazahilor de la RRC au adus pe Bursa 35 mil. euro, bani straini, in februarie

08.03.2010, 18:52 15

Investitorii straini au fost cumparatori neti pe Bursa de laBucuresti in februarie, cu achizitii de 91 mil. euro si vanzari de56 mil. euro, soldul investitiilor straine pe Bursa depasind astfel35 mil. euro.

Cea mai mare parte a acestor sume provine insa din tranzactiilederulate pe Rompetrol Rafinare (RRC), imediat dupa lansarea oferteide preluare de catre grupul Rompetrol, controlat de kazahii de laKazMunaiGaz. Grupul Rompetrol, inregistrat in Olanda, a cumparat infebruarie peste 15% din actiunile Rompetrol Rafinare prinintermediul unor tranzactii de 60 mil. euro. O parte semnificativadin aceasta suma (circa jumatate) a ajuns la investitori locali,precum senatorul UDMR Attila Verestoy, Adrian Andrici, SorinApostol, SIF Oltenia si altii, care detineau pachete semnificativede actiuni la RRC. Cum acestia sunt printre cei mai mariinvestitori locali de pe Bursa, banii incasati pe Rompetrol se vorintoarce probabil in piata.

Restul sumei a ajuns la o serie de fonduri de investitiistraine, precum Artio Global, care detineau la randul lor pachetemari de actiuni la RRC. Acestia ar putea decide sa reinvesteascabanii pe piata romaneasca sau sa-i directioneze catre altepiete.

In ianuarie, investitorii straini au adus pe Bursa circa 4,6mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO