Tranzactiile kazahilor de la RRC au adus pe Bursa 35 mil. euro, bani straini, in februarie

Autor: Andrei Chirileasa 08.03.2010

Investitorii straini au fost cumparatori neti pe Bursa de la Bucuresti in februarie, cu achizitii de 91 mil. euro si vanzari de 56 mil. euro, soldul investitiilor straine pe Bursa depasind astfel 35 mil. euro.

Cea mai mare parte a acestor sume provine insa din tranzactiile derulate pe Rompetrol Rafinare (RRC), imediat dupa lansarea ofertei de preluare de catre grupul Rompetrol, controlat de kazahii de la KazMunaiGaz. Grupul Rompetrol, inregistrat in Olanda, a cumparat in februarie peste 15% din actiunile Rompetrol Rafinare prin intermediul unor tranzactii de 60 mil. euro. O parte semnificativa din aceasta suma (circa jumatate) a ajuns la investitori locali, precum senatorul UDMR Attila Verestoy, Adrian Andrici, Sorin Apostol, SIF Oltenia si altii, care detineau pachete semnificative de actiuni la RRC. Cum acestia sunt printre cei mai mari investitori locali de pe Bursa, banii incasati pe Rompetrol se vor intoarce probabil in piata.

Restul sumei a ajuns la o serie de fonduri de investitii straine, precum Artio Global, care detineau la randul lor pachete mari de actiuni la RRC. Acestia ar putea decide sa reinvesteasca banii pe piata romaneasca sau sa-i directioneze catre alte piete.

In ianuarie, investitorii straini au adus pe Bursa circa 4,6 mil. euro.