ZF 24

Transporturile au revocat CA-ul Tarom. Dan Pascariu, fostul preşedinte: "Îi dau în judecată pentru daune interese"

Transporturile au revocat CA-ul Tarom. Dan Pascariu,...

Autor: Mirabela Tiron

04.11.2013, 19:07 941

“Îi dau în judecată pentru daune interese (cu referire la Ministerul Transporturilor-n.red)”, a spus Dan Pascariu, fostul preşedinte al consiliului de administraţie al Tarom, care a precizat că asta prevede contractul în cazul “revocării fără justificare”. “AGA s-a întâlnit pe ascuns, nu am ştiut de această întâlnire”. Adunarea Generală a Acţionarilor s-a reunit astăzi pentru a discuta situaţia de la Tarom. Transporturile nu au transmis nicio informare către presă cu privire la această întâlnire.

Ministerul Transporturilor, acţionarul Tarom, la care a fost instituit management privat în noiembrie anul trecut, a revocat consiliul de administraţie al companiei de stat şi a numit alţi reprezentanţi în noul consiliu.

"Revocarea tututor membrilor CA s-a făcut deoarece au încălcat statutul şi mandatul când au decis reducerea mandatului directorului executiv de la 4 ani la un an (...) Se consideră că afirmaţiile din presă membrilor CA au adus grave prejudicii imaginii companiei", a declarat Teodora Trandafir, purtător de cuvânt al Ministerului Transporturilor, citată de Mediafax. Ea a mai spus că Transporturile nu au o poziţie pro sau una contra asupra mandatului lui Heinzmann şi că se va face o evaluare de către noul CA, obiectivul fiind ca Tarom să intre în parametri normali.

 Din consiliul de administraţie al Tarom făceau parte bancherul Dan Pascariu (preşedintele consiliului), fostul astronaut Dumitru Prunariu, Valentin Macec, fost consilier al lui Ovidiu Silaghi, fostul ministru al transporturilor, Ciprian Ladunca, director financiar şi vicepreşedinte al Metlife Alico România, omul de afaceri Marius Ghenea, proprietarul magazinelor online PC Fun şi PC Garage. În urmă cu câteva zile Nicolae Demetriade, unul dintre reprezentanţii CA-ului Tarom şi director executiv, şi-a dat demisia.

În prima şedinţă a CA va fi ales şi noul preşedinte al Consiliului de Administraţie dintre cei cinci noi membri.

Din noul Consiliu de Administraţie face parte Dante Stein - consilier al primului ministru şi fiul fostului proprietar al companiei AutoItalia, Manuel Donescu -secretar de stat în Ministerul Trasporturilor, Florin Luca - consultant strategie bancară, Bogdan Speteanu - director general BCR Leasing şi Răzvan Filipescu - preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Turism.

Contactat de ZF , Christian Heinzmann, directorul general al Tarom, a spus c㠓sunt la birou, muncesc”, menţionând că nu a fost informat cu privire la vreo schimbare a consiliului.

Revocarea consiliului vine la doar câteva zile după ce consiliul a dat anunţ pentru un nou director general, ce urma să îl înlocuiască în funcţie pe belgianul Christian Heinzmann al cărui mandat expiră pe 19 noiembrie.

Mandatul belgianului Christian Heinzmann, numit în funcţie în noiembrie anul trecut pe patru ani, a fost scurtat de la patru ani la un an de consiliul de administraţie al Tarom, până pe 19 noiembrie.

Timp de aproape un an, de la instituirea managementului privat la Tarom şi până acum, la vârful conducerii au existat tensiuni şi neînţelegeri între consiliul de administraţie şi directorul general.

Toate aceste schimbări au loc în contextul în care compania nu a mai obţinut profit în ultimii cinci ani, ci a adunat pierderi de 250 mil. euro şi a pierdut poziţia de lider al pieţei, transportând doar 2,19 milioane de pasageri anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO