ZF 24

Transgaz a preluat oficial operarea retelei de transport a gazelor naturale din Republica Moldova, prin subsidiara sa Vestmoldtransgaz. Ion Sterian, director Transgaz: Transgaz a realizat investitii strategice de 430 mil.euro pe teritoriul României şi al Republicii Moldova

Transgaz a preluat oficial operarea retelei de transport...

Autor: Roxana Rosu

19.09.2023, 13:17 294

Compania de stat Transgaz a preluat astăzi oficial activitatea de operare, exploatare, dispecerizare şi transport a gazelor naturale din Republica Moldova, prin subsidiara sa locală Vestmoldtransgaz, care administrează şi gazoductul Ungheni-Chişinău.

Vestmoldtransgaz a  semnat pe 4 septembrie contractual de locaţiune a reţelelor de transport gaze naturale cu operatorul Moldovatransgaz, contract care a fost aprobat de către Autoritatea Naţională de Reglemementare Energetică din Republica Moldova.

„Prin preluarea activităţii de operare, exploatare, dispecerizare şi transport a gazelor naturale de la Moldovatransgaz, Vestmoldtransgaz va administra întreaga infrastructură gazieră din Republica Moldova. Investiţiile realizate de Transgaz pe teritoriul României – dezvoltările SNT în zona de Nord-Est a ţării: gazoductul Oneşti-Gherăeşti-Leţcani, modernizarea staţiilor de comprimare Siliştea şi Oneşti 2, execuţia staţiilor de comprimare Oneşti 1 şi Gherăeşti, interconectorul Iaşi-Ungheni, respectiv pe teritoriul Republicii Moldova – gazoductul Ungheni-Chişinău, sunt investiţii strategice în valoare de aproximativ 430 milioane euro”, a declarat Ion Sterian , Directorul General al Transgaz.

Desemnarea Vestmoldtransgaz ca unic operator al sistemului de transport al gazelor naturale din Republica Moldova este consecinţa neîndeplinirii de către Moldovatransgaz a cerinţelor de separare şi certificare (“unbundling”) conform Pachetului Energetic III al Uniunii Europene, a Directivei 2009/72/CE privind normele comune pentru piaţa internă a energiei electrice şi a Legii 108/27.05.2016, se arată în comunicatul Transgaz.

Prin investitiile realizate în Republica Moldova ”s-au creat premisele diversificării surselor şi rutelor de aprovizionare cu gaze naturale, creşterii gradului de securitate în aprovizionare cu gaze naturale pentru această iarnă şi pentru anii următori, precum şi posibilitatea extinderii SNT Moldova în scopul racordării la reţelele de distribuţie a gazelor care se vor dezvolta ulterior, a gospodăriilor şi consumatorilor industriali care nu au încă acces la aceste resurse”, a mai spus Ion Sterian.

 Vestmoldtransgaz  are în analiză reactualizarea Planului de Dezvoltare al SNT pe 10 ani.

”Am încredere în echipele Transgaz şi Vestmoldtransgaz şi sunt convins că bunele practici care au făcut ca societatea noastră să devină o companie etalon în România vor fi rapid adoptate şi implementate în Republica Moldova, contribuind astfel la creşterea gradului de securitate energetică al acestei ţări”.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO