ZF 24

Transgaz, companie deţinută majoritar de statul român, va opera din 19 septembrie şi sistemul de transport al gazelor naturale din Republica Moldova, în baza unui contract pe 5 ani semnat cu Moldovatransgaz

Transgaz, companie deţinută majoritar de statul român,...

Autor: Roxana Rosu

05.09.2023, 09:40 1722

Transgaz (TGN), companie deţinută majoritar de statul român, va opera din 19 septembrie şi sistemul de transport al gazelor naturale din Republica Moldova, în baza unui contract pe 5 ani semnat de subsidiara sa, Vestmoldtransgaz, cu Moldovatransgaz.

Vestmoldtransgaz SRL (VMTG) operează, exploatează şi dispecerizează gazoductul Ungheni-Chişinău.

Prin Contractul de locaţiune semnat cu operatorul de stat din Republica Moldova, Transgaz  preia activitatea de operare, exploatare, dispecerizare şi transport al gazelor naturale în următorii 5 ani.

Potrivit anunţului publicat de Transgaz, demersul VMTG vine în urma neîndeplinirii de către Moldovatransgaz S.R.L. a cerinţelor de unbundling, fapt care a condus la modificarea cadrului legislativ din Republica Moldova pentru a se asigura securitatea energetică a ţării precum şi alinierea la cadrul normativ european.

 “Prin acest demers, Transgaz continuă prezenţa strategică în Republica Moldova, contribuind la asigurarea intereselor strategice ale regiunii. Asigurarea separării şi independenţei operatorilor sistemelor de transport al gazelor naturale de întreprinderile integrate pe verticală care desfăşoară activitatea de producere, de distribuţie, de stocare, de trading sau de furnizare a gazelor naturale, reprezintă unul din obiectivele de bază în scopul creării în Republica Moldova a unei pieţe liberalizate a gazelor naturale”,  a declarat Directorul General al SNTGN Transgaz SA, Ion Sterian.

El a adăugat că acesta este un demers care consolidează rolul şi locul Transgaz în sectorul gazier european.

”Am fost prima multinaţională cu capital majoritar de stat, prin achiziţia Vestmoldtransgaz, iar acum suntem deja un jucător implicat activ în asigurarea securităţii energetice regionale”.

Transgaz a înregistrat o cifră de afaceri la nivel consolidat de 959,7 milioane de lei în prima jumătate a anului, de la 1,18 miliarde de lei în S1/2022, dinamica ajungând astfel la minus 18,5% de la an la an.

Profitul net a atins 70,8 milioane de lei, în scădere cu aproximativ 40% faţă de nivelul aceleiaşi perioade din 2022, reiese din raportul financiar al societăţii.

Transgaz este evaluat la circa 3,1 miliarde de lei, după ce acţiunile societăţii s-au apreciat cu 16% în ultimul an, pe fondul unor tranzacţii de 165 milioane de lei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO