ZF 24

Transelectrica a obţinut o finanţare nerambursabilă de peste 56 de milioane de euro, prin componenta REPowerEU a PNRR, pentru trei proiecte de investiţii care vizează modernizarea reţelei electrice de transport, două dintre ele fiind destinate filialelor SMART şi Teletrans

Transelectrica a obţinut o finanţare nerambursabilă de...

Autor: Roxana Rosu

11.12.2023, 08:47 323

Operatorul sistemului energetic naţional Transelectrica (simbol bursier TEL) a obtinut o finantare nerambursabila de peste 56 de milioane de euro, prin componenta REPowerEU a PNRR, pentru trei proiecte de investitii care vizează modernizarea retelei electrice de transport, două dintre ele fiind destinate filialelor SMART şi Teletrans.

Fondurile vor fi alocate pentru instalarea de centrale fotovoltaice şi instalatii de stocare în 29 de statii electrice, retehnologizarea filialei SMART, pentru optimizarea retelei de comunicatii gestionate de filiala Teletrans şi crearea unui centru de date.

Investitia totală aprobată are o valoare de 56,23 milioane euro, din care 29,5 milioane euro vor fi folosite pentru instalarea de centrale fotovoltaice şi instalatii de stocare a energiei electrice destinate alimentarii serviciilor interne instalate în 29 din cele 81 de statii de transformare ale Transelectrica.

Prin implementarea acestor sisteme de panouri solare off-grid colocalizate cu stocare de energie electrica se vizeaza realizarea unei reduceri de cel putin 50% a consumului propriu de energie electrica al Transelectrica în 29 de sta.ii, comparativ cu anul 2022. Termenul de finalizare este 30 iunie 2026.

Al doilea proiect, de 18,2 milioane euro, acoperă retehnologizarea filialei SMART, prin dotarea cu echipamente tehnologice adecvate pentru asigurarea serviciilor de mentenantă RET de calitate. Termenul de finalizare este 31 decembrie 2024.

Al treilea proiect finantat prin RePower are o valaore de 8,44 milioane euro şi are în vedere optimizarea retelei de comunicatii şi crearea unui centru de date la filiala Teletrans, pentru creşterea rezilientei cibernetice a retelei electrice de transport al energiei electrice şi a Sistemului Electroenergetic National. Punerea în aplicare a acestei sub-investirii se va finaliza pâna la 31 martie 2026.


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO