ZF 24

Traderii au dus într-o lună grâu de 150 mil. € în Japonia, Coreea de Sud sau Congo

Traderii au dus într-o lună grâu de 150 mil. € în...

Autor: Gabriel Razi

14.11.2013, 00:07 113

Traderii de materii prime agricole au exportat numai în luna august a acestui an 736.000 de tone de grâu românesc, ceea ce înseamnă că într-un interval de 30 de zile companiile au livrat în străinătate o cantitate ce acoperă 9,6% din recolta actuală.

Exporturile de grâu din august înseamnă un pot de 150,3 de milioane de euro, iar cea mai mare parte a mărfii a ajuns în Egipt, Coreea de Sud, Iordania şi Bangladesh, potrivit celor mai recente date ale Eurostat, oficiul de statistică de la Bruxelles.

Livrările sunt de cinci ori mai mari decât în luna august a anului trecut, atunci când grâul încărcat în vapoare a acoperit numai 2,6% din producţia sezonului 2012/2013.

„Ritmul de export din acest sezon este surprinzător. Datele prezente arată că până în prezent (până în noiembrie - n.red.) au plecat deja la export 1,5 milioane de tone. Com­paniile exportatoare au fost mai incisive decât în alţi ani şi au luat faţa altor jucători din piaţa internaţională“, explică Victor Beznea, direc­torul general al Prutul Agri Trade, un start-up în comerţul cu materii prime agricole. Până în iulie el a fost şeful operaţiunilor locale ale traderului Nidera.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO