ZF 24

Topul celor mai importante evenimente de astazi

21.10.2009, 20:06 12

1. Primul imprumut de 300 de milioane de euro de laBanca Mondiala a intrat in contul Trezoreriei. Suma de 300de milioane de euro aferenta primului imprumut pentru politici dedezvoltare aprobat de Banca Mondiala a intrat in contulMinisterului Finantelor Publice, a declarat directorul general alTrezoreriei statului, Laurentiu Andrei.

Banca Mondiala (BM) a decis sa amane vizita de evaluare inRomania, pana la formarea noului guvern.

2. Deloitte anticipeaza cresterea TVA-ului la22%. Deloitte Romania anticipeaza o crestere a TVA, celmai probabil la 22%, ca o solutie rapida la constrangerilebugetare, desi optima ar fi mentinerea cotelor actuale aleimpozitelor si taxei pe valoarea adaugata.

"De cota unica nu se mai atinge nimeni, pentru ca este o redutacastigata la nivel national. (...) Cresterea TVA te acopera operioada de probleme, dar are si efecte perverse. In opinia mea,cred ca se va merge pe (cresterea - n.r.) TVA", a declarat,miercuri, presedintele Deloitte Romania, George Mucibabici.

Intrebat la cel nivel crede ca va fi majorata taxa pe valoareaadaugata, Pieter Wessel, Tax Partner in cadrul Deloitte, a raspuns:"Pariez pe 22%".

3. Piata auto continua declinul: Minus 61% inseptembrie. Piata automobilelor noi a consemnat un declinde peste 61% in luna septembrie, pana la 9.342 de unitati,reprezentand a doua mare scadere a vanzarilor de autoturisme dinacest an, dupa cifrele inregistrate in luna ianuarie.

Potrivit statisticilor Asociatiei Producatorilor siImportatorilor de Automobile (APIA), vanzarile de autovehicule(automobile, vehicule comerciale si autobuze) au scazut in primeletrei trimestre cu 57% fata de aceesi perioada a anului trecut, lacirca 114.000 de unitati.

Preferintele celor care au mai achizitionat automobile in acestan sunt clare. Focusul este pe masinile de clasa mini si pemonovolume, masini pentru traficul urban sau pentru familie. Incazul clasei mini si a monovolumelor scaderea a fost de 47-49% intimp ce in cazul automobilelor de clasa medie si de lux reducereavanzarile de automobile noi a fost de 55% si respectiv 65% in acestan.

Un caz atipic il reprezinta segmentul SUV-urilor, unde cerereaexista in continuare. In luna septembrie au fost comercializate 725de unitati iar la nivelul primelor trei trimestre cererea s-a reduscu 44% la aproximativ 7.800 de unitati.

4. Traian Basescu si-a depus la BEC candidatura laPresedintie. Traian Basescu si-a depus miercuri, la BEC,candidatura la Presedintie pentru un nou mandat, declarand ca este"mai emotionat si mult mai responsabil" decat prima oara cand si-adepus candidatura pentru aceasta functie, in 2004.

El a fost insotit de Theodor Stolojan, Gheorghe Flutur, EmilBoc, Elena Udrea, Anca Boagiu. Basescu a spus ca doreste ca in celde-al doilea mandat sa duca la indeplinire ce nu a reusit in primulmandat.

Presedintele a mai spus ca ar fi fost un gest de lasitate sa nucandideze pentru un nou mandat, precizand ca daca nu ar ficandidat, ar fi lasat tara pe mana majoritatii de la Grivco.

5. Robert Negoita are probleme cu Fiscul.Fiscul a pus sechestru pe averea deputatului PSD Robert Negoitapentru o datorie la buget de 9,5 milioane de euro la care se adaugapenalitati, au declarat surse din cadrul Agentiei Nationale deAdministrare Fiscala (ANAF).

Suma reprezinta Taxa pe Valoarea Adaugata pe care Negoita, unmare dezvoltator imobiliar, ar fi trebuit sa o achite la bugetpentru tranzactiile imobiliare facute pe persoana fizica inperioada 2006-2008.

Negoita a declarat ca nu a primit nicio notificare oficiala dela ANAF in legatura cu sechestrul.

"Ma astept insa de la Basescu si de la clanul lui sa se intampleacest lucru. Din acest motiv, mi-am luat saptamanal adeverinte dela Administratia Financiara care atesta ca nu am absolut niciodatorie. Aceste adeverinte au fost postate pe site-ul meu", a spusdeputatul PSD Robert Negoita.

Potrivit celei mai recente declaratii de avere, postata in iuniepe site-ul camerei Deputatilor, Negoita a vandut anul trecut 566 deapartamente care erau construite pe numele sau. El figureaza, deasemenea, cu zeci de proprietati imobiliare, in specialterenuri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO