ZF 24

Topul celor mai importante evenimente de astazi

31.08.2009, 18:53 15

1. Corectie severa pe bursa de la Bucuresti: SIF-urile au pierdut 4%; piata dominata de tranzactii cu obligatiuni de 11 mil. euro. Indicele bursier de la Bucuresti BET-FI, care urmareste evolutia celor cinci societati de investitii financiare (SIF), s-a depreciat cu 3,95% in sedinta de luni, pe fondul declinului major inregistrat pe principalele piete europene, in timp ce piata a consemnat o depreciere medie de 2%. Indicele BET, al celor mai lichide zece companii, a coborat cu 2,3%. Acesta este cel mai mare declin pe indicii bursieri din ultimele doua saptamani. Valoarea totala a tranzactiilor de pe piata reglementata a urcat la 64 de milioane de lei (15 milioane de euro), din care mai bine de dua treimi au reprezentat transferuri de obligatiuni.

2. Locuintele din Romania s-au ieftinit cu pana la 40% in prima jumatate a anului. Locuintele din Romania s-au ieftinit in primele sase luni ale anului cu procente intre 10 si 40%, in lei, respectiv o scadere a preturilor de 23% la cele vechi, si de 17% in ansamblurile noi, potrivit unui studiu al companiei de evaluare Darian Rom-Suisse. Autorii studiului apreciaza ca preturile locuintelor s-au indreptat spre pragul de 60.000 de euro, odata cu inceperea programului "Prim Casa".


3. Piata mobilei, la sase luni: minus 26% la vanzari; 17.000 de angajati mai putin, fata de anul trecut. Piata interna de mobila s-a redus cu 26,2% in primele sase luni al acestui an pana la nivelul de 584,5 mil. euro, potrivit datelor Asociatiei Producatorilor de Mobila din Romania (APMR). Datele prezentate releva scaderi pentru toti indicatorii de comertul cu mobila: productie, export, import si numar de angajati. Astfel, productia de mobila a scazut cu 18,3% pana la 767,8 mil. euro, exportul cu 17,4% pana la 492,3 mil. euro, iar importul cu 35,6%.

4. Inflatie anuala de minus 0,2% in UE, in luna august; Romania, pe primele locuri la scumpiri. Inflatia anuala din zona euro este estimata la -0,2% in luna august, fata de -0,7% in luna iulie, potrivit unei estimari publicate luni de biroul european de Statistica, Eurostat. In iulie, in Uniunea Europeana inflatia anuala a fost de 0,2%. Cele mai reduse rate anuale ale cresterii preturilor au fost inregistrate in Irlanda (-2,6%), Belgia (-1,7%) si Luxembourg (-1,5%), la polul opus situandu-se Romania (5%), Ungaria (4,9%) si Polonia (4,5%).

5. 10.000 de CV-uri pentru doar 150 de locuri de munca la fabrica Procter&Gamble din Prahova. Divizia locala a producatorului american de bunuri de larg consum Procter&Gamble a primit 10.000 de CV-uri pentru fabrica de sampoane pe care o construieste la Urlati, in judetul Prahova, in timp ce numarul de locuri de munca disponibile este de doar 150, la terminarea primei etape de constructie, in primavara. "Am primit 10.000 de CV-uri pentru fabrica din Urlati, din care am reusit sa ne uitam la jumatate. pana acum am recrutat 80 de oameni pentru acest proiect", a declarat Ramona Brad, director de corporate affairs al companiei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO