ZF 24

Top cinci cele mai vândute medicamente pentru durere

Top cinci cele mai vândute medicamente pentru durere

Autor: Georgiana Mihalache

28.12.2016, 00:04 2294

Vânzările la medicamentele pentru durere au înregistrat o creştere în ultimii cinci ani, de la circa 346 de milioane de lei, la peste 476 de milioane de lei, potrivit Euromonitor, iar printre cele mai căutate analgezice se numără Nurofen, brandul produs de compania britanică Reckitt Benckiser, Antinevralgic P, produs de francezii de la Sanofi şi Bayer Aspirin, medicament din portofoliul germanilor de la Bayer. Topul este completat de Panadol şi Ibalgin.

„Vânzările la analgezice au crescut cu circa 6% în 2016, după ce anul trecut au înregistrat o creştere de 12 procente. Scăderea vânzărilor acestei categorii de medicamente poate fi explicată pe de o parte de scăderea generală a preţului la medicamente în 2016, ca o consecinţă a reducerii TVA de la 24 la 9%, dar şi de faptul că românii au devenit mai conştienţi în privinţa auto-medicaţiei”, potrivit specialiştilor Euromonitor.

Aceştia au arătat că românii nu mai sunt influenţaţi de publicitatea la medicamentele fără reţetă (OTC), produse care domină topurile celor mai difuzate reclame, potrivit analizelor ZF din ultimele săptămâni.

Primele cinci branduri din top deţin mai bine de o treime din cota de piaţă pe tot segmentul de analgezice, potrivit calculelor ZF pe baza datelor Euromonitor.

Compania Reckitt Benckiser România, divizia gigantului britanic, care produce brandul Nurofen, domină vânzările de analgezice, având o pondere de 16% în piaţă. Nurofen conduce topul brandurilor de analgezice, având vânzări de 27 de milioane de euro şi o cotă de piaţă de aproape 30% pe acest sector, date afaerente perioadei septembrie 2015 – august 2016, potrivit companiei de cercetare de piaţă Cegedim.

În topul companiilor care au în portofoliu şi medicamente pentru durere mai intră Sanofi, Bayer, GlaxoSmithKline şi Sun Pharma.

Previziunile Euromonitor pentru perioada următoare vizează o creştere medicamentelor pentru durere, însă va fi una moderată, pe fondul unei evoluţii consolidate a acestui sector.

Astfel, analiştii Euromonitor estimează că piaţa va ajunge anul viitor la 527 de milioane de lei, iar în 2021 la peste 630 de milioane de lei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO