Profesii

Teama de esec: europencele, cele mai reticente la antreprenoriat

12.05.2008, 23:30 33

Chiar si asa, procentul femeilor antreprenor este mult mai mic decat cel al barbatilor, o diferenta pe sexe intre antreprenori fiind evidenta in randul persoanelor din tarile cu venituri ridicate.
Prapastia dintre genuri este mult mai clara daca se compara populatiile din Europa si Asia cu cele din America Latina si Caraibe. Asadar, potrivit studiului care a analizat situatia existenta in 41 de tari de pe glob, femeile nu sunt discriminate doar din punct de vedere salarial, ci si din perspectiva antreprenoriala.
Barbatii sunt majoritari si cand vine vorba de antreprenorii aflati la inceput de drum sau de persoanele cu experienta in aceasta directie. In 2007, doar in Japonia si Peru femeile au fost mai active decat barbatii in demararea unei afaceri.
Chiar daca barbatii antreprenori sunt la putere in tarile cu un nivel ridicat de trai, acest lucru nu impiedica afacerile femeilor antreprenor de acolo sa aiba o durata de viata similara cu cea a persoanelor de sex masculin, se arata in studiul citat. In statele cu venituri mici si medii insa este foarte probabil ca afacerile demarate de femei sa aiba o durata de viata inferioara celor derutate de barbati.
De asemenea, s-a constatat ca optimismul si increderea femeilor dispuse sa inceapa o afacere se afla in stricta legatura cu normele sociale si culturale din tara de origine.
In general, femeile antreprenor se tem mai putin de esec decat femeile care nu intreprind o activitate antreprenoriala, chiar daca semnaleaza o frica mai accentuata in cea ce priveste demararea unei afaceri, comparativ cu barbatii. Cu toate acestea, atunci cand o femeie se inhama la o activitate antreprenoriala, devine mai increzatoare si poate exploata cel putin la fel de bine ca un barbat oportunitatile businessului.
Sursa citata a evidentiat probabilitatea ca o femeie angajata sa devina antreprenor este de trei-patru ori mai mare decat in cazul unei persoane de sex feminin care nu munceste, care s-a pensionat sau care inca se afla la studii. Acest lucru sugereaza ca un loc de munca faciliteaza accesul la resurse, capital social sau la idei, aspecte care ar putea determina o femeie sa se concentreze pe antreprenoriat.
"Spriritul antreprenorial al femeilor variaza foarte mult la nivel global", spune Elaine Allen, profesor la Bobson College si principal researcher al studiului.
Europencele si asiaticele din tarile cu venituri medii si mici se tem cel mai mult de esec (40%), urmate de femeile din America Latina si de cele din statele cu un nivel de trai ridicat (27%).
Facand abstractie de genul persoanelor, studiul releva ca activitatea antreprenoriala este mai accentuata in statele cu venituri medii si mici si mult mai accentuata in statele din America Latina si Caraibe. In tarile acestor doua regiuni, femeile antreprenor contribuie esential la cresterea economica.
"Este o surpriza ca in tarile aflate in curs de dezvoltare din Europa Centrala femeile-antreprenor sunt de doua-trei ori mai putine decat in tarile din America Latina si Caraibe", mentioneaza Allen.
Potrivit studiului, este mult mai probabil ca femeile sa managerieze afaceri orientate catre servicii si produse de consum decat barbatii. In tarile cu venituri mici si medii, femeile iau primul contact cu antreprenoriatul intre 25 si 34 de ani si se consolideaza ca antreprenori intre 35 si 44 de ani. Aceste marje cresc cu pana la 10 ani in cazul femeilor din statele cu venituri mari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO