ZF 24

Taxele pentru energie „verde“ plătite de cele mai mari combinate din industria metalurgică s-au triplat în ultimii doi ani

Taxele pentru energie „verde“ plătite de cele mai...

Autor: Adrian Cojocar

20.01.2014, 21:24 215
Principalele patru combinate din industria aluminiului şi oţelului de pe piaţa locală, Alro Slatina, ArcelorMittal Galaţi,Tenaris Silcotub Za­lău şi TMK Artrom Slatina, au plătit anul trecut taxe suplimentare aferente energiei pe care au consumat-o în valoare de 83 mil. euro, nivel mai mare cu 59% faţă de anul 2012 şi de trei ori mai mare decât în 2011, potrivit unei statistici furnizate de companiile de profil. Suma include valoarea taxei pentru energia regenerabilă şi taxa de cogenerare, care s-au majorat puternic în ultimii ani.
 
 
Nivelul din prezent al acestor taxe este considerat de reprezentanţii principalelor companii industriale din România unul împovorător comparativ cu celelalte state europene şi spun că le afectează grav competivitatea.
 
Din acest motiv reprezentanţii celor patru combinate industriale au semnat de curând un memorandum pe care l-au înaintat autorităţilor statului prin care cer alinierea acestor taxe la un nivel mai suportabil şi în concordanţă cu cele de pe plan european.
 
Ei s-au întâlnit săptămâna trecută cu ministrul economiei, Andrei Domi­nic Gerea şi secretarul de stat în Ministerul Economiei Adrian Volin­tiru, pentru a discuta pe marginea aces­tor probleme.
 
„În principiu sunt de acord că aceste companii au nevoie de ajutor pentru că au exporturi semnificative şi susţin foarte multe locuri de muncă. Pe partea de energie există o recomandare a Comisiei Europene care ne permite să emitem un act normativ pentru spriji­nirea companiilor care îndeplinesc cumulativ două condiţii, respectiv o cotă de export mai mare de 10% şi o pondere a costurilor energetice mai mare de 5%. Acestea ar urma să beneficieze de o exonerare parţială, de 80%, la plata certificatelor verzi. Avem de asemenea în vedere constituirea unei echipe de lucru din care să facă parte şi mediul de afaceri şi să gândim împreună o soluţie similară şi pentru gazele naturale“, a declarat pentru ZF Adrian Volintiru.
 
Gerea a declarat în cadrul întâlnirii că ministerul pe care-l conduce va susţine soluţionarea problemelor sem­nalate şi a aspectelor de ordin legislativ.
 
Adrian Volintiru a spus la rândul său că va prezenta aspectele semnalate de reprezentanţii industriei metalurgice oficialilor Departamentului pentru Energie. El a mai adăugat că la întâlnirea din decembrie de la Bruxelles cu comisarul pentru industrie şi antre­pre­noriat Antonio Tajani, vicepre­şedintele Comisiei Europene cei doi ofi­ciali au convenit continuarea proce­sului de reindustrializare şi sprijinirea industriei siderurgice.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO