ZF 24

SVN: Rata medie pentru cumpărarea unui apartament nou cu 2 camere în Bucureşti va coborî la 55% din salariul mediu în septembrie, de la 64% în ianuarie. Numărul creditelor ipotecare, fără refinanţări, s-a redus cu 15% în S1 2023, dar valoarea totală a împrumuturilor a crescut cu 10%

SVN: Rata medie pentru cumpărarea unui apartament nou cu...

Autor: Roxana Rosu

30.08.2023, 09:32 10139

Rata medie pentru cumpărarea unui apartament nou cu două camere în Bucureşti, cu o suprafaţă utilă de 50 de metri pătraţi, reprezenta la finalul primului semestru aproximativ 58% din salariul mediu net la nivel naţional, în scădere de la 64% în ianuarie, şi va ajunge la 55% în septembrie, similar cu cel înregistrat la începutul lui 2020, conform unui raport realizat de SVN Romania | Credit & Financial Solutions, compania de consultanţă financiară şi creditare ipotecară din cadrul SVN Romania.

Raportat la veniturile medii înregistrate în Bucureşti, rata medie reprezintă circa 45,5% din venitul mediu.

Nivelul actual la nivel national este de peste patru ori mai bun faţă de cel înregistrat 2008, când rata medie era de peste 2,5 ori mai ridicată comparativ cu salariul mediu net la nivel naţional.

Evolutia pozitivă a fost sustinută de creşterea salariului mediu net la nivel naţional cu 15,7% la finalul primului semestru şi stagnarea preţurilor de pe piata imobiliară.

În primul semestru din 2023, în România au fost acordate credite ipotecare în valoare de 2,54 de miliarde de euro, în creştere cu 10,2% comparativ cu perioada similară din 2022.

Excluzând refinanţările, care potrivit calculelor SVN s-au ridicat la circa 25% din totalul creditelor ipotecare noi acordate în primele şase luni din 2023, volumul total de credite ipotecare a scăzut cu aproximativ 15% faţă de primul semestru din 2022.

Aceste rezultate au fost înregistrate într-un context în care 60% dintre locuinţele vândute în România în primul semestru din 2023 au fost cumpărate exclusiv din resurse proprii, fără a apela la o finanţare bancară, potrivit statisticilor Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară sintetizate de SVN Romania.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO