ZF 24

„Sunt al naibii de mândru de banca mea“, spune şeful JP Morgan, care va primi amenzi record în SUA

Jamie Dimon: Cucerim cotă de piaţă. Facem lucruri grozave. Încercăm să ne depăşim problemele. AFP/Mediafax Foto

Jamie Dimon: Cucerim cotă de piaţă. Facem lucruri grozave. Încercăm să ne depăşim problemele. AFP/Mediafax Foto

Autor: Bogdan Cojocaru

22.10.2013, 18:20 1140

„Sunt al naibii de mândru de banca mea. Asta cred în fiecare zi când mă trezesc“, a afirmat Jamie Dimon, preşedintele şi directorul general al JP Morgan, cea mai mare bancă americană, care ar putea fi sancţionată de autorităţile americane cu suma record de 13 miliarde de dolari pentru stingerea anchetelor civile privind practicile din perioada premergătoare crizei financiare.

„260.000 de oameni din întreaga lume fac o muncă grozavă pentru clienţii noştri. Cucerim cotă de piaţă. Facem lucruri grozave. Încercăm să ne depăşim problemele“, a spus Dimon într-un interviu televizat preluat de The Guar­dian. Dimon a ajuns la sfârşitul săp­tămânii trecute la un acord preliminar cu departamentul de Justiţie din SUA pentru încetarea mai multor anchete privind practicile de pe piaţa creditelor ipotecare de dinaintea crizei financiare din 2008. Înţelegerea nu pune capăt unei investigaţii penale mai serioase în care este implicată JP Morgan şi executivii acesteia.

Banca mai este anchetată în Marea Britanie şi China. În SUA, JP Morgan este acuzată, printre altele, că a indus în eroare instituţiile de credit gigantice Fannie Mae şi Freddie Mac în privinţa calităţii unor titluri garantate cu credite ipotecare pe care le-a vândut acestora înaintea prăbuşirii din 2008 a sectorului financiar. Banca este acuzată, de asemenea, de corupţie în cazul angajării copilului unui puternic oficial chinez pentru a-i fi promovate interesele în cea mai mare economie emergentă a lumii.
Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 23.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO