ZF 24

Sucurile light, la fel de daunatoare inimii ca si cele cu zahar

24.07.2007, 11:47 13

Consumul ridicat de bauturi racoritoare, chiar si cele fara zahar, sporeste riscul afectiunilor de inima, potrivit unui studiu inceput de National Heart Institute acum 60 de ani, informeaza Medical News.

Studiul Framingham Heart a fost initiat in anul 1948 iar acum a ajuns la a treia generatie de participati, nepotii primilor subiecti testati.

Noutatea acestui studiu este ca bauturile racoritoare fara zahar (light/diet) au acelasi efect nociv asupra inimii ca si sortimentele obisnuite.

"Ne-a surprins foarte mult ca asocierea riscului de imbolnavire a aparut la ambele tipuri de bauturi", a declarat doctorul Ramachandran Vasan, initiatorul studiului.

Efectele asociate consumului de bauturi racoritoare sunt cresterea greutatii corporale, cresterea tensiunii arteriale, un nivel ridicat de trigliceride, un nivel scazut de lipoproteine dense ("colesterolul bun") si un nivel accelerat de glucoza. Trei sau mai multe efecte din acest grup sporeste riscul de imbolnavire de diabet sau afectiuni cardiace.

"Moderatia este cheia in toate. Daca bei mai mult de o sticla de bauturi racoritoare pe zi vei fi mai supus riscului de imbolnavire", a spus doctorul Ravi Dhingra, unul dintre directorii studiului.



Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO