ZF 24

Studiu VIG: Două treimi din populaţia Europei Centrale şi de Est conştientizează în mică măsură sau chiar deloc riscurile ce privesc sănătatea, munca sau locuinţa. O treime spun că au o asigurare de sănătate şi 45% una pentru locuinţă

Studiu VIG: Două treimi din populaţia Europei Centrale...

Autor: Roxana Rosu

15.09.2023, 13:35 73

Circa două treimi din populaţia din Europa Centrală şi de Est conştientizează în mică măsură sau chiar deloc riscurile ce privesc sănătatea, locul de muncă, locuinţa, răspunderea personală şi riscurile la nivel cybernetic, iar doar o treime au o asigurare legată de sănătate sau incapacitatea de muncă şi 45% un ace acoperă riscurile asociate locuinţei, arată un studio realizat de Vienna Insurance Group pe cele 18 piete pe care este prezentă,

Datele arată că şapte din zece respondenţi nu cred că riscurile se pot materializa, deşi consideră că posibilele pierderi/pagube ar fi ridicate.

De asemenea, circa două treimi sunt de părere că autorităţile publice vor interveni în cazul în care riscurile legate de sănătate sau de profesie s-ar materializa, iar 60% cred că ar interveni în cazul în care locuinţele le-ar fi avariate sau distruse.

 În cadrul studiului realizat în lunile iunie şi iulie 2023 au fost intervievate în total 9.000 de persoane cu vârsta de minimum 18 ani din câteva dintre pieţele de bază ale Vienna Insurance Group: Bulgaria, Croaţia, Austria, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Republica Cehă şi Ungaria

Una dintre concluziile analizei este că prevenţia este cea mai populară măsură de protecţie împotriva riscurilor potenţiale, cei chestionaţi pornind de la premisa: „Dacă am grijă, mie nu mi se va întâmpla”.

O treime dintre respondenţi au declarat că deţin o asigurare ce acoperă riscurile asociate sănătăţii, incapacităţii de muncă şi răspunderii personale.

În medie, 45% din populaţie deţine o asigurare ce acoperă riscurile asociate locuinţei.

Între 20% şi 30% dintre respondenţi au alocat fonduri pentru a gestiona aceste riscuri şi sunt siguri că fondurile sunt suficiente. Unul din cinci respondenţi nu a luat deloc măsuri, în principal din cauza costurilor implicate, a unei abordări fataliste şi a faptului că evită contextele în care pot apărea acele riscuri.

O concluzie surprinzătoare a studiului este că o mare parte dintre respondenţi consideră că pierderile şi daunele vor fi acoperite cel puţin parţial de stat sau de către societate.

Două treimi dintre cei chestionaţi, de exemplu, cred că autorităţile publice vor interveni în cazul materializării riscurilor ce vizează sănătatea şi incapacitatea de muncă, 60% fiind de părere că acelaşi lucru se va întâmpla în cazul distrugerii sau avarierii locuinţei.

Aproximativ 40% cred că acest lucru este valabil şi în cazul pierderilor generate de fraudele pe internet, iar aproape jumătate cred că răspunderea personală este acoperită şi de stat.

Aşteptarea ca statul sau societatea să suporte costurile creşte pe măsură ce pierderea sau paguba probabilă este mai mare. Aproximativ 90% dintre respondenţi ar dori ca pierderile generate de riscurile ce vizează sănătatea şi incapacitatea de muncă să fie acoperite de societate integral, iar 80% ar dori acelaşi lucru în cazul riscurilor asociate locuinţei. Semnificativ peste jumătate dintre respondenţi consideră că este nevoie de aceeaşi abordare în cazul costurilor generate de frauda pe internet şi de răspunderea personală.

 „Oamenii se protejează de riscuri doar dacă sunt conştienţi de chestiuni precum prevenirea şi asigurarea riscurilor. Ca parte a programului nostru de sustenabilitate VIG 25, am definit creşterea gradului de conştientizare a riscului drept un element cheie al obiectivelor noastre de sustenabilitate socială. În colaborare cu companiile membre, ne-am propus să contribuim la ridicarea nivelului de cunoştinţe privind riscurile în anii ce urmează”, a explicat Hartwig Löger, CEO al Vienna Insurance Group.

O parte semnificativă a celor chestionaţi sunt, cel mai probabil, conştienţi de lacunele în cunoştinţele lor când vine vorba de riscuri. Peste jumătate ar dori mai multe informaţii şi sfaturi din partea organismelor profesionale. Aproximativ acelaşi număr de respondenţi ar fi dispuşi să contribuie financiar pentru a se proteja împotriva pierderilor sau daunelor.

 „Conştientizarea riscurilor este în general considerată a fi capacitatea de a lua decizii informate şi bine gândite în legătură cu riscurile. Rezultatele studiului au arătat că există o nevoie semnificativă de creştere a nivelului de cunoştinţe privind riscurile în toate ţările care au participat la studiu. Majoritatea persoanelor intervievate încă nu au abordat cu seriozitate principalele riscuri întâlnite în viaţa de zi cu zi, în ciuda faptului că sunt de părere că pierderile financiare potenţiale sunt considerabile”, a spus Michael Nitsche, vicepreşedinte executiv al Gallup International.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO