ZF 24

Stiri pe scurt din Europa de Est

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Bogdan Cojocaru, Vlad Popescu

14.11.2013, 18:50 69

Cea mai mare companie de utilităţi din Polonia, PGE, deţinută de stat, este interesată să cumpere o participaţie minoritară la producătorul local de electricitate Energa, controlat tot de stat, cu ocazia privatizării acestuia pe bursa de la Varşovia. „Luăm serios în considerare această variantă. Din punctul de vedere al PGE, Energa este interesantă”, a declarat directorul general al PGE Krzysztof Kilian, citat de The Warsaw Business Journal. El a menţionat că o astfel de tranzacţie i-ar putea ajuta compania să vândă din excesul de energie. Oferta publică iniţială de vânzare de acţiuni a Energa va fi lansată până la sfârşitul anului. Trezoreria de stat vinde 34,2% din companie. Cu fonduri atrase estimate la 700 milioane de dolari, IPO-ul va fi cel mai mare din Europa Centrală de după cel al producătorului polonez de cărbune Jastrzebska Spolka Weglowa, de 1,74 milioane de dolari, din 2011, potrivit Bloomberg.

Guvernul belgian va privatiza participaţia de 25% pe care o deţine la banca comercială BNP Paribas Fortis pentru 3,25 miliarde euro, pachetul urmând să fie preluat de BNP Paribas, cea mai mare bancă franceză, care controlează deja restul acţiunilor, scrie Bloomberg. Belgia va utiliza fondurile pentru reducerea datoriei publice. Guvernul şi-a asumat faţă de Comisia Europeană ţinta de a reduce datoria de stat la mai puţin de 100% din PIB până la sfârşitul acestui an. Statul belgian va înregistra un câştig de capital de aproximativ 900 milioane euro după finalizarea tranzacţiei, potrivit unui comunicat transmis de guvern şi BNP Paribas. Datoria publică brută a Belgiei va creşte în acest an la 100,4% din PIB, faţă de 99,8% la finele anului trecut, potrivit prognozei economice de toamnă a Comisiei Europene.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 15.11.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO