ZF 24

Stiri pe scurt din business internaţional

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Bogdan Cojocaru, Vlad Popescu

02.05.2013, 19:24 72

Companiile Mitsubishi Heavy Industries din Japonia şi Areva din Franţa au câştigat contractul pentru construirea unei centrale nucleare pentru Turcia, proiectul constând din patru reactoare de 20,5 miliarde dolari amplasate lângă oraşul Sinop, de pe coasta Mării Negre, potrivit agenţiei bulgare Focus. Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a indicat că acordul privind proiectul centralei nucleare va fi semnat astăzi cu ocazia unei vizite efectuate de premierul nipon Shinzo Abe în Turcia. Erdogan a explicat, de asemenea, că Turcia vrea să aibă în funcţiune până în 2023 reactoare atomice pe cât de multe posibil.

Economia Italiei se va contracta anul acesta mai mult decât a anticipat anterior, iar situaţia finanţelor publice se va deteriora în 2013 şi 2014, potrivit estimărilor Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică. Organizaţia anticipează că economia italiană, a treia ca mărime din zona euro, va scădea cu 1,5%, faţă de 1%, cât a estimat în noiembrie. Pentru 2014, OCDE prognozează o creştere anemică, de 0,5%. De asemenea, deficitul bugetar ar urma să depăşească anul acesta şi următorul pragul de 3% din PIB permis de tratatele UE. „Consolidarea fiscală, declinul investiţiilor şi refacerea economiilor gospodăriilor împreună cu înăsprirea condiţiilor de creditare vor împiedica avansul economiei în următoarele luni”, se arată într-un raport al OCDE.

Grupul american Berkshire Hathaway, controlat de miliardarul Warren Buffett, şi-a redus participaţia la agenţia de rating Moody’s, unde este cel mai mare acţionar, după ce cotaţia bursieră a companiei a urcat cu 21% de la începutul acestui an, transmite Bloomberg. Berkshire a vândut în această săptămână 1,75 milioane de acţiuni Moody’s la preţuri cuprinse între 59,93 şi 60,94 dolari pe acţiune, pe care a încasat între 104,8 milioane dolari şi 106,6 milioane de dolari, reiese din raportãrile către autorităţile de reglementare a pieţei de capital. Potrivit datelor Yahoo Finance, Berkshire Hathaway deţinea la finele anului trecut 28,4 milioane de acţiuni Moody’s, reprezentând 12,76% din total. Acţiunile Moody’s au scãzut semnificativ în luna februarie, când principalul competitor, agenţia Standard & Poor’s (S&P), a anunţat că ar putea fi acţionată în judecată pentru că ar fi atribuit ratinguri exagerat de bune unor obligaţiuni bazate pe credite ipotecare. Buffett a început să-şi reducă participaţia la Moody’s încă din 2009 şi a criticat agenţia pentru că nu a anticipat scăderea preţurilor de pe piaţa imobiliară.

BMW, cel mai mare producător de automobile premium la nivel mondial, a înregistrat în primul trimestru un profit net în scădere uşoară, la 1,3 miliarde euro, în timp ce vânzările au coborât la 17,5 miliarde euro, dar au depăşit estimările, în pofida crizei din Europa, scrie Bloomberg. „Pe fondul nivelului ridicat al cheltuielilor pentru tehnologii şi modele noi, precum şi investiţiilor în reţeaua de producţie, anticipăm să înregistrăm în 2013 un profit înainte de taxe de mărime similară celui din 2012“, a declarat în comunicat directorul general al BMW, Norbert Reithofer. Profitul înainte de dobânzi şi taxe (EBIT) a scăzut cu 4,5% în primul trimestru, la 2,04 miliarde euro, în timp ce media estimărilor analiştilor contactaţi de Bloomberg indica un rezultat de 1,82 miliarde euro. Producătorul automobilelor BMW, Mini şi Rolls-Royce anticipează că evoluţia pozitivă a pieţelor din SUA şi China va estompa efectul declinului vânzărilor din Europa, unde piaţa auto s-a restrâns la minimul ultimilor 20 de ani. BMW va lansa până la sfârşitul anului viitor 25 de modele, 10 dintre acestea fiind complet noi, fără predecesor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO