ZF 24

Cine este în spatele Kansas City Chiefs, clubul de fotbal american care a câştigat Super Bowl 2023: Familia Hunt are o avere de 20 de mld. de dolari, iar clubul este cea mai bună investiţie făcută vreodată, câştigul înregistrat fiind de 14,7 milioane la sută. Unul dintre membri familiei a constituit modelul pentru personajul J.R din filmul Dallas

Cine este în spatele Kansas City Chiefs, clubul de...

Autor: Andrei Şerbănescu

13.02.2023, 13:59 1075

Echipa Kansas City Chiefs este oficial câştigătoarea Super Bowl 2023. Victoria de duminică marchează al doilea mare triumf din ultimele patru sezoane, şi al treilea trofeu Vince Lombardi din istoria clublui. Datorită unei prestaţii curajoase a superstarului Patrick Mahomes, care a fost desemnat MVP al Super Bowl, Chiefs a învins Philadelphia Eagles cu 38-35.

„Ce trofeu frumos", a declarat preşedintele şi directorul executiv al Chiefs, Clark Hunt, lăudând noua mare reuşită a echipei sale în timpul festivităţii de după meci. „Nu am fi putut face acest lucru fără unul dintre cei mai buni antrenori din istoria Ligii Naţionale de Fotbal, Andy Reid. Lăudăm performanţa incredibilă de astăzi a lui Patrick Mahomes şi a coechipierilor săi".

Familia Hunt este una dintre cele mai bogate familii din America, cu o avere totală estimată la 20,5 miliarde de dolari, în creştere de la 15,3 miliarde de dolari în urmă cu doar trei ani, când au câştigat ultima dată Super Bowl. Familia deţine participaţii la echipe sportive din NFL, NBA şi MLS, companii de petrol şi gaze din întreaga lume şi un imens parc de afaceri subteran, printre alte active, relatează Forbes.

Averea lor datează de aproape un secol. Totul a început cu H.L. Hunt, un afacerist iscusit care a început să exploateze aurul negru în timpul Boom-ului petrolier din Texasul anilor '30. Se spune că el i-a inspirat pe cei 15 copii ai săi care i-au moştenit ulterior averea după ce a murit în 1974. Fraţii săi vitregi, W. Herbert şi Nelson Bunker Hunt (decedat în 2014), au încercat cândva să acapareze piaţa argintului. Se spune că ar fi fost o sursă de inspiraţie majoră pentru personajul J.R. Ewing din serialul de televiziune „Dallas".

În 1982, când Forbes a publicat prima listă Forbes 400 a celor mai bogaţi americani, 11 dintre moştenitorii familiei Hunt au ajuns pe listă. Printre aceştia se numără Ray Lee Hunt, care astăzi are o avere de 5,7 miliarde de dolari, acumulată prin intermediul petrolului şi gazelor, Nelson Bunker Hunt (d. 2014) şi William Herbert Hunt, cu o avere de 4,2 miliarde de dolari. Cei din urmă au încercat să acapareze piaţa mondială a argintului în 1980, dar au pierdut ulterior o parte semnificativă a averii lor când preţul metalului s-a prăbuşit cu 80%. 

Anii 1950 au reprezentat o perioadă critică pentru NFL, deoarece liga a început să se consolideze ca forţă culturală dominantă. Atunci, la 20 de ani, Lamar Hunt a vrut să intre în joc. El a încercat să aducă o echipă de expansiune în Dallas, dar a fost respins de NFL, iar mai târziu a refuzat şansa de a cumpăra o participaţie de 20% în Chicago Cardinals. În schimb, a pus în aplicare o viziune mai îndrăzneaţă - crearea unei ligi proprii. Hunt a adunat proprietari pentru opt echipe, lansând astfel American Football League. Echipa sa, Dallas Texans, a câştigat campionatul AFL în 1962, înainte de a se muta la Kansas City un an mai târziu.

AFL a ajuns la un acord în 1966 pentru a fuziona cu NFL, Hunt fiind un catalizator important în spatele negocierilor. Ligile nu şi-au integrat complet operaţiunile până în 1970, dar acest lucru nu a împiedicat apariţia unui nou meci de campionat AFL-NFL care avea să fie definitoriu pentru Hunt. „L-am numit, în glumă, Super Bowl", i-a scris el comisarului NFL, Pete Rozelle, la acea vreme. Numele provenea de la populara jucărie Super Ball pe care o aveau copiii săi. Echipa lui Hunt a pierdut ediţia inaugurală, Super Bowl I, în faţa celor de la Green Bay Packers. (NFL a numit ulterior trofeul AFC Championship în onoarea lui Hunt).

Decenii mai târziu, în 2005, Lamar a pasat controlul echipei Chiefs fiului său, Clark, care conduce şi astăzi echipa şi face parte din mai multe comitete ale NFL, inclusiv cel financiar. Moştenitorii lui Lamar deţin, de asemenea, o participaţie la Chicago Bulls din NBA şi la echipa de fotbal FC Dallas din MLS. Contribuţiile lui Lamar în lumea fotbalului au determinat, de asemenea, U.S. Soccer să îi dedice un trofeu în 1999. Forbes estimează că activele lor sportive colective valorează 4,5 miliarde de dolari. De asemenea, ei deţin SubTropolis, un complex de afaceri subteran de 6,5 milioane de metri pătraţi în Kansas City.

Poate că fondarea echipei Chiefs este cea mai bună investiţie pe care familia a făcut-o vreodată. Forbes a evaluat franciza la 3,7 miliarde de dolari, randamentul uimitor al acesteia ridicându-se la 14.799.900% pe viaţă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO