ZF 24

Cine este în spatele echipei de fotbal american Kansas City Chiefs, care a câştigat Super Bowl 2024, evenimentul sportiv care a bătut toate recordurile cu 123,4 milioane de telespectatori, fiind cel mai vizionat program după aselenizare

Cine este în spatele echipei de fotbal american Kansas...

Autor: Andrei Şerbănescu

13.02.2024, 13:13 9343

Kansas City Chiefs au câştigat al patrulea titlu Super Bowl din istoria francizei. Prima lor victorie a venit în 1969, după ce au învins Minnesota Vikings cu 23-7 în Super Bowl 4. Echipa avea să revina în finala Super Bowl abia peste 50 de ani, când au învins San Francisco 49ers cu 31-20. De atunci, Chiefs au fost participat frecvent în cadrul Super Bowl, câştigând din nou în faţa San Francisco 49ers în Super Bowl 58 pe Allegiant Stadium din Las Vegas cu 25 la 22, devenind a a şaptea echipă din istoria ligii care câştigă patru Super Bowl-uri, potrivit site-ului oficial NFL.

Familia Hunt, deţinătoarea clubului Kansas City Chiefs, este una dintre cele mai bogate familii din America, cu o avere totală estimată în 2024 la 24,8 miliarde de dolari, fiind a 12-a cea mai bogată familie de din Statele Unite, potrivit Forbes. Familia deţine participaţii la echipe sportive din NFL, NBA şi MLS, companii de petrol şi gaze din întreaga lume şi un imens parc de afaceri subteran, printre alte active, conform sursei citate.

Averea lor datează de aproape un secol. Totul a început cu H.L. Hunt, un afacerist iscusit care a început să exploateze aurul negru în timpul Boom-ului petrolier din Texasul anilor '30. Se spune că el i-a inspirat pe cei 15 copii ai săi care i-au moştenit ulterior averea după ce a murit în 1974. Fraţii săi vitregi, W. Herbert şi Nelson Bunker Hunt (decedat în 2014), au încercat cândva să acapareze piaţa argintului. H.L. Hunt a reprezentat o sursă de inspiraţie majoră pentru personajul J.R. Ewing din serialul de televiziune „Dallas".

În 1982, când Forbes a publicat prima listă Forbes 400 a celor mai bogaţi americani, 11 dintre moştenitorii familiei Hunt au fost incluşi în ierarhia elaborată de revistă. Printre aceştia se numără Ray Lee Hunt, care astăzi are o avere de 7,8 miliarde de dolari - potrivit Bloomberg Bilionaires Index - acumulată prin intermediul petrolului şi gazelor, Nelson Bunker Hunt (d. 2014) şi William Herbert Hunt, cu o avere de 4,5 miliarde de dolari în 2024. Cei din urmă au încercat să acapareze piaţa mondială a argintului în 1980, dar au pierdut ulterior o parte semnificativă a averii lor când preţul metalului s-a prăbuşit cu 80%. 

Anii 1950 au reprezentat o perioadă critică pentru NFL, deoarece liga a început să se consolideze ca o forţă culturală dominantă. Atunci, la vârsta de 20 de ani, Lamar Hunt s-a decis să intre în joc. El a încercat să pună bazele unei echipe în Dallas, a cărei afilieri a fost respinsă de NFL, refuzând mai târziu şansa de a cumpăra o participaţie de 20% în Chicago Cardinals. În schimb, a pus în aplicare o viziune mult mai îndrăzneaţă - crearea unei ligi proprii. Hunt a adunat proprietari pentru opt echipe, lansând astfel American Football League. Echipa sa, Dallas Texans, a câştigat campionatul AFL în 1962, înainte de a se muta la Kansas City un an mai târziu.

AFL a ajuns la un acord în 1966 pentru a fuziona cu NFL, Hunt fiind un catalizator important în spatele negocierilor. Ligile nu şi-au integrat complet operaţiunile până în 1970, dar acest lucru nu a împiedicat apariţia unui nou meci de campionat AFL-NFL care avea să fie definitoriu pentru Hunt. „L-am numit, în glumă, Super Bowl", i-a scris el comisarului NFL, Pete Rozelle, la acea vreme. Echipa lui Hunt a pierdut ediţia inaugurală, Super Bowl I, în faţa celor de la Green Bay Packers. (NFL a numit ulterior trofeul AFC Championship în onoarea lui Hunt).

Decenii mai târziu, în 2005, Lamar a pasat controlul echipei Chiefs fiului său, Clark, care conduce şi astăzi echipa, fiind parte din mai multe comitete ale NFL, inclusiv cel financiar. Moştenitorii lui Lamar deţin, de asemenea, o participaţie la Chicago Bulls din NBA şi la echipa de fotbal FC Dallas din MLS. Contribuţiile lui Lamar în lumea fotbalului au determinat, de asemenea, U.S. Soccer să îi dedice un trofeu în 1999. Averea lui Clark Hunt, actualul proprietar al Kansas City Chiefs, se ridică la peste 2 miliarde de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO