ZF 24

Sondaj Mercer: Salariile din România au crescut in medie cu 10% în 2023 şi ar putea urca cu 8,4% în 2024. Cele mai mari venituri sunt în IT, Project Management şi Resurse Umane, cu un salariu mediu brut de până la 4.000 euro

Sondaj Mercer: Salariile din România au crescut in medie...

Autor: Roxana Rosu

27.09.2023, 16:12 379

Salariile angajaţilor din România au crescut in medie cu 10% în 2023 şi ar putea urca cu 8,4% în 2024, Bucureştiul conducând în topul oraşelor cu cel mai bine plătiţi angajaţi, urmat de Cluj-Napoca şi Timişoara, potrivit unui studiu Mercer Marsh Benefits.

Sectoarele care au beneficiat de cea mai mare creştere a salariilor sunt Producţie (manufacturing) (16%), Retail şi Auto (12%).

Angajaţii cel mai bine plătiţi în 2023 activează în IT, Project Management şi Resurse Umane şi beneficiază de un salariu mediu brut de până la 4.000 Euro pe lună.

Conform studiului, mai puţin de jumătate dintre companiile participante la studiu (42%) au bugetat deja creşteri salariale şi pentru 2024, cu o medie de 8,4%, iar industriile care vor resimţi cu prioritate efectele pozitive sunt: Producţie, Retail si Auto. Aceste sectoare se află într-o continuă expansiune şi contribuie la un mediu sustenabil de afaceri.

”Remarcăm determinarea companiilor din România de a rămâne competitive şi de a-şi ajusta politicile de HR şi de remunerare pentru atragerea şi menţinerea talentelor. Constatăm cea mai mare majorare salarială medie, în valoare nominală din mediul privat din ultimii ani, desigur, în context inflaţionist”,  a comentat Narcis Popescu, Director Consultanţă HR, Mercer Marsh Benefits Romania.

Retenţia angajaţilor rămâne şi anul acesta cea mai mare provocare pentru cei mai mulţi dintre specialiştii de Resurse Umane (75%). Pachetele competitive de beneficii extra salariale, acordate de către angajatori, reprezintă principala acţiune care a condus la atragerea talentelor şi la creşterea retenţiei angajaţilor cu 5 procente (18%).

Doar 4 % dintre respondenţi sunt de părere că digitalizarea şi utilizarea tehnologiei AI vor genera o creştere de aproximativ 20% a locurilor de muncă, în cadrul organizaţiilor lor.

Cei mai mulţi angajatori (86%) oferă ca beneficiu extra salarial maşină de companie, în timp ce 83% acordă tichete de masă, iar 71% investesc în training şi cursuri pentru angajaţii lor. Printre beneficiile disponibile se numără asigurările medicale si cele de viaţă, dar şi bonusuri de călătorie.

Bunăstarea emoţională a angajaţilor se regăseşte în topul priorităţilor pentru 75% dintre profesioniştii de Resurse Umane, care acordă, începând cu 2023 mai multe zile de vacanţă pentru angajaţii lor – în medie 25 de zile plătite de companie, anual.

La sondaj au participat peste 400 de companii din 15 industrii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO